Çukurova koşullarında değişik azot dozu uygulamalarının iki cin mısırı (Zea mays everta Sturt.) çeşidinde tane verimi, tarımsal özellikler ve bazı kalite özelliklerine etkisi
Effects of different nitrogen levels on grain yields, agricultural properties and some quality parameters of two popcorn (Zea mays everta Sturt.)cultivars under Cukurova conditions
- Tez No: 178581
 - Danışmanlar: PROF. AHMET CAN ÜLGER
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Cin Mısırı, Azot Dozu, Tane Verimi, Patlama Hacmi, Popcorn, Nitrogen Level, Grain Yield, Popping Volume
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma, 2003 ve 2004 yıllarında, Çukurova koşullarında, ana ürün yetiştirme sezonunda, iki cin mısırı çeşidi ile (Ant-cin 98 ve Nermin-cin), 7 farklı azot dozu uygulanarak (0, 5, 10, 15, 20, 25, 30 kg N/da), bölünmüş parseller deneme desenine göre, 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Tane verimi açısından azot dozlarının verim üzerindeki etkisi önemli bulunmuştur. Azot dozu miktarı arttıkça verimde de artış gözlenmiştir. Her iki çeşit arasındaki fark da önemli çıkmış olup, Nermin-cin çeşidinden Ant-cin 98 çeşidine oranla daha iyi bir verim elde edilmiştir. Her iki çeşit için de, en uygun azot dozu 20 kg N/da'dır. Patlama hacmi açısından azot dozları arasında belirleyici bir fark oluşmaz iken, çeşitler arasındaki fark önemli bulunmuştur. Ant-cin 98 çeşidinde patlama hacmi Nermin-cin çeşidinden daha yüksek olarak ortaya çıkmıştır. Patlama hacmi açısından, Ant-cin 98 çeşidinde en yüksek değer 29,6 cm3/g ile 30 kg/da azot dozundan elde edilmiştir. Nermin-cin çeşidinde ise en yüksek patlama hacmi 28 cm3/g ile 5, 15 ve 20 kg/da azot dozlarından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out during the main crop seasons of the years of 2003 and 2004 under Cukurova conditions. In the research, the effects of different nitrogen doses (0, 5, 10, 15, 20, 25, 30 kg N/da) on the yields, some agricultural and quality characteristics of two popcorn cultivars (Ant-cin 98 and Nermin-cin) were studied. The experiment was arranged in a split plot design with four replications. Results of the study showed that grain yield was statistically significant influenced by the nitrogen doses and the cultivars. Increasing the nitrogen dose increased averaged grain yield. Averaged grain yield of the cultivar Nermin-cin was statistically significant higher than that of cultivar Ant-cin 98. The most proper doze of nitrogen for both cultivars was 20 kg N/da. The nitrogen doses did not statistically significant affect the popping volume of grain. The cultivars studied were statistically significant different from each other in the popping volume of grain. The popping volume for the cultivar Ant-cin 98 was statistically significant higher than that for the cultivar Nermin-cin. The popping volume of 29.6 cm3/g obtained by the application of nitrogen dose of 30 kg/da was highest for the cultivar Ant-cin 98 while the highest popping volume (28 cm3/g) for the cultivar Nermin-cin was obtained by the application of nitrogen doses of 5, 15 or 25 kg/da.