Hastane iş akış ve yerleşim değerlendirmesi
Layout and work flow evaluation in a hospital
- Tez No: 178603
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEYFİ NOYAN OĞULATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Hastaneler, Industrial and Industrial Engineering, Hospitals
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli yerleşim teknikleri, tesis planlama, sağlık kuruluşları, Computer aided layout techniques, facility planning, health facilities
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Hastaneler pek çok bölümden oluşan genellikle çok katlı servis üniteleridir. Endüstriyel tesislerin nasıl ki daha etkin ve verimli çalışması için iş akışlarının iyileştirilmesine ve uygun yerleşim planlarına gereksinimi varsa, aynı şekilde hastanelerinde iyi organize edilmeleri, daha iyi hizmet için basit prosedürlerle çalıştırılmaları ve hasta akışlarıyla uyumlu bir yerleşim düzenine sahip olmaları beklenmektedir. Yoğun hasta sayısı, hastane içindeki akış yoğunluğunu ve koridorlardaki trafik akışını olumsuz etkilemektedir. Bununla birlikte, kötü bir yerleşim ve karmaşık hasta tedavi prosedürleri de hastane içindeki trafik akışlarını ve yoğunluklarını olumsuz etkileyebilmektedir. Sonuçta hasta bekleme zamanları ve bölümler arası ulaşım mesafeleri uzamakta, koridor yoğunluğu ve kalabalık artarak istenmeyen durumlara yol açabilmektedir. Bu çalışmada bir Hastane örneğinde akış ve yerleşim problemlerinin nasıl analiz edileceği üzerinde durulmuştur. Elde edilen veriler daha iyi yerleşim planları elde etmek amacıyla LayOPT programında kullanılmıştır. İlgili örnek üzerinden elde edilen bulgular yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Hospitals are multi-floor facilities which consist of several departments. Industrial plants need improved work flow and suitable layout plan to act more effectively, so do hospitals need to work according to simple procedures and layout plan which are appropriate with the patient flow in order to serve better. Large number of patients have bad effects on hospital flow and corridor traffic. In addition a bad layout plan and the complexity of the patient treating procedures badly affect the traffic flow and density in the hospital. As a consequence patient waiting times and transportation distance between departments gets larger, corridor density and crowd create unwanted situations. In this study, considered how flow and layout problems could be analyzed on a hospital example. Datas obtained used on LayOPT layout optimization program to have more efficient layout results. Datas obtained from the example interpreted.