Afşin/Elbistan Termik Santrali uçucu küllerinden çöktürülmüş kalsiyum karbonat (CaCO3) kazanım koşullarının araştırılması
The investigation of recovery conditions of precipitated calcium carbonate from Afşin/Elbistan Power Plant fly ashes
  1. Tez No: 178654
  2. Yazar: ÖZKAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Uçucu Kül, Karbonatlaşma, Kalsiyum Karbonat, Çöktürülmüş Kalsiyum Karbonat
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada, Afşin ? Elbistan termik santrali uçucu küllerinin seyreltilmiş hidroklorik asid (HCl) çözeltisi ile özütlenmesi ile elde edilen çözeltiden katı kalsiyum karbonatın (CaCO3) kazanım koşulları araştırılmıştır. Deneysel çalışma esnasında çözelti içindeki Ca+2 iyonlarının çöktürülmüş kalsiyum karbonata dönüşmesi sırasında sürenin, gaz (CO2) basıncının ve çözelti sıcaklığının etkisi incelenmiştir. Çökelme periyodu 1 ? 6 dakika arasında değişmektedir. Deneyler 150 ? 350 KPa aralığında enjekte edilen CO2 gaz basıncında gerçekleştirilmiştir. Reaksiyon sıcaklığının etkileri 25 ? 85 °C arasında değiştirilerek incelenmiştir. Deneysel çalışmalar sonucunda elde edilen ürünün analizleri yapılmıştır. Sonuç olarak %97,43 CaCO3 içeren bir ürün %93,52 verimle, 70 °C'de ve 200 KPa basınçta 4 dk sürede elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, recovery conditions of solid calcium carbonate (CaCO3) from a solution obtained by leaching of Afsin ? Elbistan power plant fly ashes with weak hydrochloric acid (HCl) solution were investigated. During experimental study, it was conducted to find out the effects of time, gas (CO2) pressure and bulk temperature on the precipitation of Ca2+ ions as precipitated calcium carbonate (P.C.C.). Precipitation periods were changed from 1 to 6 minutes. Experiments were carried out at pressures of CO2 injected in the range of 150 ? 350 KPa. Effects of the reaction temperature were studied by changing it from 25 to 85 °C. In the end, in order to determine the properties of the product the analysis necessary were done. As a result of this work, a product containing 97.43% CaCO3 was obtained with the recovery of 93.52% at 70 °C temperature, 200 KPa pressure for 4 minutes. Key Worlds: Fly Ash, Carbonation, Calcium Carbonate, Precipitated Calcium Carbonate (P.C.C.)