Konut yaşama mekanlarında yapay aydınlatma: Trabzon örneği
Artificial lighting in the house-living space:Sample Trabzon
  1. Tez No: 179181
  2. Yazar: KÜBRA ÖZLÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKAY MAŞAT ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Konut, Yaşama Mekanı, Yapay Aydınlatma, Aydınlatma Tarihi, House, Living Space, Artificial Lighting, The History of Lighting
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Konut Yaşama Mekanlarında Yapay Aydınlatma: Trabzon ÖrneğiTezin amacı yapay aydınlatma kavramını yaşama mekanlarında farklı açılardan irdelemek ve yapay aydınlatma çeşitlerini belirleyerek seçilen konutlarda bir değerlendirme modeli ortaya koymaktır. Bunun için öncelikle ışık ve aydınlatma kavramları çeşitli açılardan incelenmiş, bu bilgiler doğrultusunda seçilen denek grupları üzerinde bir anket çalışması yapılmıştır. Belirlenen otuz adet konut yaşama mekanında tercih edilen aydınlatma cinsi, aydınlatma şekli, ışık verme şekline ve yerleşim noktalarına göre aydınlatma armatürleri ve son olarak da hedeflenen aydınlatma armatürleri belirlenmiştir. Elde edilen bilgiler sonucunda düşük, orta ve yüksek gelir grubuna ait konut gruplarında en fazla kullanılan ve tercih edilen aydınlatma şekilleri ve armatürlerinin saptanması amaçlanmış, kullanmayı hedefledikleri aydınlatma armatürleri belirlenmeye çalışılmıştır. İlk bölümde aydınlatma ile ilgili genel bilgiler verilmiş, ikinci ve üçüncü bölümlerde yapılan çalışma tekniği anlatılmış ve sonucunda elde edilen bulgular sunulmuştur. Dördüncü bölümde ulaşılan bilgiler ışığında varılan sonuçlar irdelenmiş, beşinci ve altıncı bölümlerde ise kaynaklar ve ekler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Artificial Lighting In the House-Living Space: Sample TrabzonThe present study was undertaken in an attempt to consider the concept of artificial lighting in the living spaces from various perspectives and to introduce an assessment model for the determined subject matters, defining the types of artificial lighting. To achieve this, firstly the concepts of light and lighting were studied and in the light of these data, a public survey was held on the determined groups of subjects. In the determined thirty house - living space, the preferred lighting type, shape, lighting fittings according to their irradiation sort and their localization place, and lastly the aimed lighting fittings were defined. As a result of the obtained data, it was aimed to confirm mostly used and preferred the lighting figures and fittings in the houses of low, middle and high income groups and it was tired to define the lighting fittings that they aimed to have. In the first chapter, general information about lighting was presented, then in the second and third chapters, the method of the study was explained, and consequently the findings were presented. In the forth chapter, the results obtained from the collected data were considered, and in the fifth and sixth chapters references and attachments were presented.