Konut yaşama mekanlarında renk ve aydınlatma
Color and lighting in living room
  1. Tez No: 150307
  2. Yazar: ARZU ATEŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YASEMİN SAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mekan, iç mekan, konut, yaşama mekanı, algı, renk, aydınlatma, yapay aydınlatma, Space, interior space, housing, residence, livingroom, perception, color, lighting, artifial lighting
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bina Bilgisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
n ÖZET Mimarlığın kökeninde, diğer canlılara kryasla çevreye uyum sağlamada zorluk çeken insanın, çevreyi kendine uygun hale getirme ve değiştirme isteği yatmaktadır. İnsanoğlu, çevresini ilkel çağlarda öncelikle yeme, içme, uyuma ve barınma gibi temel ihtiyaçları doğrultusunda değiştirmeye çalışmış; bunun sonucu olarak da, doğal ya da yapay olarak oluşturulmuş bir çevre olarak tanımkyabileceğimiz mimari mekan kavramı karşımıza çıkmıştır. Zaman içinde ortaya çıkan bilimsel ve düşünsel değişiklikler ve ihtiyaçlar, teknolojinin elverdiği ölçüde karşılanmaya çalışılmış, bu süreç içerisinde de insanın düşünsel evrimi, mimarlığa ve mimari mekana yeni boyutlar eklemiş ve mimari mekan çok anlamlı bir yaprya kavuşmuştur. Mimari mekanın ana belirleyicisi olan insan, öncelikle kendini saran çevrenin uzay içindeki konumunu, sınırlarını ve diğer özelliklerini algılamaya yönelik gözlem ve değerlendirmeler yapar. Bunların sonucunda, sınırları belirlenmiş uzay parçası olan mekanı algılar. Yaşam boyunca değişik eylemlerin yapıldığı bu ortamlarda türlü yönlerden gerekli olan koşulların sağlanması önem taşır. İnsan yaşamının büyük bir bölümünün geçtiği konut, kişilerin etken ve edilgen her türlü etkinliğini, istedikleri zaman dilimi içinde sürdürebilmelerine olanak tanryan bir olgudur. Bu nedenle, tez kapsamında konut kavramı ele alındıktan sonra, konut içinde özelleşmiş bir paylaşma alanı olan yaşama mekanlarında, renk & aydınlatmanın mekan algısına etkileri üzerinde durulmuştur. Belirlenen bu kriterler doğrultusunda çalışmanın genel çerçevesi çizilmiştir. Altı bölümden oluşan bu tezin birinci bölümünde problemin tanımı yapılıp, araştırmanın amacı ve araştırmada kullanılan yöntemler açıklanmıştır.m İkinci bölümde, öncelikle mekan tanımından yola çıkılarak,“konut”kavramı ele alınmış; konut iç mekan düzeninde en önemli belirleyici olan insan mekan etkileşimi sonucunda konut mekan oluşumunda etkin olan faktörler irdelenmiştir. Kullanıcının bu mekan içerisindeki işlevsel, boyutsal, biçimsel, teknik ve estetik gereksinmeleri belirlenerek, konut yaşama mekanı tanımlanmıştır. Üçüncü bölümde renk ve aydınlatma olgusuna genel olarak değinildikten sonra renk ve aydınlatmanın fiziksel özellikleri ve nitelikleri üzerinde durulmuş, ışık-renk ilişkisi ele alınarak, aydınlığın niteliği ve niceliğ ile ilgili tanımlara yer verilmiştir. Dördüncü bölümde, mekanın görsel algısı üzerinde durulmuş, fiziksel mekanın algılanmasına etki eden faktörlerden renk ve aydınlatmanın iç mekandaki etkisi ele alınmıştır. Bununla birlikte, renk ve aydınlatmanın konut yaşam mekanlanndaki kullanımı ve birbirleriyle olan ilişkileri incelenmiştir. Beşinci bölümde, renk ve aydınlatmanın konut yaşam mekanlanndaki kullanımı üzerine yapılmış çeşitli iç mekan düzenlemeleri, belirlenen parametreler ışığında değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme yapılırken İzmir'deki konut yaşama mekanlarından örnekler verilmiştir. Altıncı bölüm ise araştırmanın sonuç kısmım oluşturmuştur. Bu bölümde tez kapsamında incelenen bölümlerin genel bir değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT In the origin of architecture, when compared to other creatures, it is observed that man has a diffiiculty in adaptating to environment. Therefore he would like to change it according to his own needs. In the ancient times, human beings wanted to alter his neighborhood to meet his necessary needs at first such as eating, drinking and shelter. In the consequence of this, we began to see the first samples of residences. In time as long as the scientific, philosophic and tecnological developments took place, it directly influenced the architecture. Buildings are the limited places that people spend most of their lives. In these places, it is of great significance to provide all needs at full detail. For that reason, architecture not only requires good planning but it also involves some comfortable conditions. Man has always been curious and always wanted to know the characteristics, limits and geographical location of his neighborhood. He has made some evaluations. As a result of these efforts, he perceives his own residence which is alimited part of space. Thus, in this study the term“perception”is considered in full detail. In the following, it is discussed how colors and lightening affect the perception of the residences. Through these determined points, this study's general issues have been identified. It is composed of six chapters. In the first chapter, the problem is described and the aim of the research and the methods used in the survey are explained. In the second chapter, since it is accepted as the fundamental part of residence,“the inner order of the flat”is dealt with. Because human is of utmost importance andthe determining element in these places, his needs and mutual influence between the two parts has identified the residence itself. In the third chapter, the physical features and the contents of colors and lightening, the relation between color and light, quality & quantity of lighting are tackled. In the fourth chapter, the factors affecting the visual perception of the physical residence such as colors and lightening are dealt with. And also, the usage of colors and lightening in the residence and the mutual relationship of one another are discussed in the visual comfort terms. In the fifth chapter, the arrangement of colors and lightening in the flats is evaluated with the help of predetermined parameters. The residences in Izmir are studied under the lights of the information involved. The sixth chapter is the conclusion part of this study. In this chapter, the things discussed in each sections are assessed generally.