Demiryolu altyapısının jet enjeksiyon yöntemi ile iyileştirilmesi
Soil improvement by jet grouting
- Tez No: 179185
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKAİ ANGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zemin iyileştirmesi, enjeksiyon çeşitleri, jet enjeksiyon, Soil stabilization, grounting techniques, jet grouting
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Demiryolu Altyapısının Jet Enjeksiyon Yöntemi İleİyileştirilmesiZemin iyileştirme teknikleri, zayıf yeraltı koşullarına sahip alanlardan faydalanmayı sağlaması ve bu zayıf yeraltı koşullarına rağmen ihtiyaç duyulan projelerin tasarımına ve inşasına olanak tanıması nedeniyle yeni inşaat projelerinde giderek artan bir şekilde kullanılmaktadır. Zemin ıslahı, uygulandığı zeminin mekanik özelliklerini değiştirmeyi ve iyileştirmeyi hedefler. Bu kapsamda zeminin özellikle basınç dayanımı ve elastisite modülü değerleri artarken, geçirgenliği azalır. Bu sonuçlara ulaşmada en başarılı sistemlerden biri de Jet Enjeksiyonu metodudur.Jet Enjeksiyonu sistemi, özünde diğer zemin iyileştirme tekniklerinden farklılık gösterir. Bu sistem zemin yapısını tamamen bozar ve daha sonra sertleşecek homojen bir zemin oluşturmak için yüksek basınç altında zeminin harçla karışmasını sağlar. Jet Enjeksiyonu tekniği geçirgenlik ve dane çapı dağılımına bakılmaksızın çok farklı zeminlerin iyileştirilmesinde başarıyla kullanılabilmektedir. Bu sebepten bu tekniğin kullanıldığı alanlar hızla artmaktadır.Bu tez, yerinde uygulanan bir zemin iyileştirme tekniği olan Jet Enjeksiyonun tarihsel, teorik ve pratik geçmişini kapsamaktadır. Buna ilaveten bu tekniğin türleri, tasarımı, uygulaması, parametreleri, uygulama alanları, avantajları ve dezavantajları bu çalışma dahilinde ele alınmıştır. Son olarak zayıf zemin koşulları yüzünden oturma yapan bir demiryolu altındaki Jet Enjeksiyonu uygulaması vaka çalışması kapsamında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Soil Improvement by Jet GroutingSoil improvement techniques are used increasingly for new projects to allow utilization of sites with poor subsurface conditions and to allow design and construction of needed projects despite poor subsurface conditions. Soil improvement modifies and increases the mechanical characteristics of the treated soil, most notable its compressive strength and modulus of elasticity, while simultaneously deceases its permeability. The jet grouting method is one of the most successful systems to achieve these results.Jet grouting system differs substantially from the other ground improvement techniques ? it breaks up the soil structure completely and performs deep soil mixing to create a homogeneous soil, which in turn solidifies. The jet grouting technique can be used in treating a wide range of soil types regardless of permeability or grain size distribution. Therefore the application fields of jet grouting are rapidly increasing.This thesis covers the historical, theoretical and practical background of an in situ ground modification technique, jet grouting. In addition its types, design, execution, parameters, application fields, advantages and disadvantages are presented in this study. Finally this thesis also discusses a jet ground application performed under a railway subjected to differential settlement due to poor soil conditions.