Harmonik olmayan salınım probleminin yaklaşık özdeğer ve özfoksiyonlarının galerkin yöntemiyle hesaplanması
Computation of Approximate Eigenvalues and Eigenfunctions of Anharmonic Oscillator Problem by Galerkin Method
  1. Tez No: 179189
  2. Yazar: ELİF BEKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASKIZ COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Sturm-Liouville Problemleri, Galerkin Yöntemi, Kuantum Mekaniği, Harmonik Olmayan Salınım Problemi, Sturm-Liouville Problem, Galerkin Method, Quantum Mechanic, AnharmonicOscillator Problem
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Bölümü
  12. Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada kuantum mekaniğinde önemli bir yeri olan?^2/2m y^''-1/2 mw^2 x^2 y-?x^4+?y=0,lim?(x?-?)?y(x)=0,lim?(x?-?)?y(x)=0harmonik olmayan salınım probleminin enerji seviyeleri için yaklaşık değerler elde edilmiştir.Birinci bölümde, Sturm-Liouville problemi ve ilgili teorisine yer verilmiş, bu konuda literatürde bazı önemli teoremler sunulmuştur. Ayrıca bu çalışmada yararlanılan Galerkin yöntemine yer verildikten sonra, problemlere uygulanışı örneklerle gösterilmiştir.İkinci bölümde ise Galerkin yöntemi bir sisteme dönüştürülmüş ve harmonik olmayan salınım problemi için yaklaşık enerji seviyeleri ile bunlara karşılık gelen özfonksiyonlar belirlenmiştir. Son olarak yöntem, harmonik olmayan salınım probleminin potansiyelinde yer alan ?x^4 terimi yerine ?x^3 terimi alınarak elde edilen probleme uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, estimated energy levels are obtained for?^2/2m y^''-1/2 mw^2 x^2 y-?x^4+?y=0,lim?(x?-?)?y(x)=0,lim?(x?-?)?y(x)=0anharmonic oscillator problem that is important for quantum mechanic.In the first part, Sturm-Liouville problems and related theory are introduced. Some important theorems are stated. Also, Galerkin method that is benefit from for this study is explained and applied for some problems.In the second part; Galerkin method is transformed into a system and estimated energy levels and related eigenfunctions are determined for anharmonic oscillator problem. Finally, this method is applied for a problem that is obtained by replacing ?x^3 with ?x^4 in anharmonic oscillator problem.