Asfaltitin asfalt betonunda mineral filler olarak kullanılması
Use of asphaltite as mineral filler in asphalt concrete
  1. Tez No: 179200
  2. Yazar: ÜMİT EREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEREF ORUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Asfaltit, Mineral Filler, Asfalt Betonu, Boşluk Analizi, Mekanik Özellikler, Asphaltite, Mineral Filler, Asphalt Concrete, Void Analysis, Mechanical Properties
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Ulaşım koşulları, trafik yükleri ve çevresel etkiler değiştikçe, karayollarının performansını etkileyecek ve yol yapım maliyetlerini daha ekonomik kılacak, günün trafik ve çevre koşullarına uygun, yeni malzemeler araştırılmakta ve yeni tasarım yöntemleri geliştirilmektedir.Bu çalışmada, petrol kökenli bir maden olan asfaltitin filler malzemesi olarak sıcak karışım asfalt betonunda kullanılabilirliği incelenmiştir. Aynı agrega gradasyonuna sahip kalker ve asfaltit filleri içeren asfalt karışımları hazırlanmış ve optimum bitüm oranları Marshall deneyi yapılarak belirlenmiştir. Asfaltit ve kontrol karışımlarının mekanik özellikleri Marshall stabilite, dolaylı çekme ve su hasarı deneyleri yapılarak değerlendirilmiştir. Bununla birlikte, karışımların yoğunluk-boşluk özellikleri karşılaştırmalı olarak irdelenmiştir.Bu çalışma sonucu elde edilen bulgulardan, asfaltitin, asfalt betonu karışımında bütünüyle mineral filler olarak kullanılması yerine, özellikle boşluk oranı ve stabilite değerleri açısından, belli bir miktar kullanılmasının daha iyi sonuçlar verebileceği açıkça gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Use of Asphaltite as Mineral Filler in Asphalt ConcreteChanging the conditions of transportation, the traffic loads and the environmental effects, it will affect the performance of highways and will make economic the costs of road-construction, suitable for today?s traffic and environment conditions that the new materials are researched and the new design methods are improved.In this study the use of asphaltite, a mine originated from petroleum, was investigated as mineral filler in hot-mix asphalt concrete. The asphalt mixture in which asphaltite and limestone fillers that have the same aggregate gradation prepared and optimum bitumen contents were determined by the Marshall method. Mechanical characteristics of the asphaltite and control mixtures were evaluated with Marshall stability, indirect tensile and water damage tests. However, the properties of density-void of the mixtures comparatively were investigated.By the findings of this study, it is clear that, using a little asphaltite in the asphalt concrete mixture may give better results, instead of using completely as mineral filler, especially from the point of view of the values of emptiness rate and stability.