Beton asfaltın farklı zeminlerdeki serbest basınç mukavemeti değişimi
Exchance of compressive strength of asphalt concrete on thr different base materials
- Tez No: 169257
- Danışmanlar: PROF.DR. NECATİ KULOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Asphalt Concrete, Marshall Stability, Base, Stiffness DC
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BETON ASFALTIN FARKLI ZEMİNLERDEKİ SERBEST BASINÇ MUKAVEMETİ DEĞİŞİMİ Bumin DURMAZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 2005, Sayfa:61 Bu tez çalışmasında, farklı temeller üzerindeki beton asfalt kaplamanın, serbest basınç dayanımları incelenmiştir. Bu amaçla, asfalt betonu ve temellerin fiziksel özellikleri tespit edilmiştir. İlk olarak asfalt betonunda kullanılacak agrega malzemesine; elek analizi, aşınma, özgül ağırlık, hava tesirlerine karşı dayanıklılık (Na2S04), kil oram tayini, bitüm üzerinde ise; penetrasyon, düktilite deneyleri yapılmıştır. Daha sonra bitümlü sıcak karışıma Marshall deneyi uygulanarak; özgül ağırlık, boşluk oranı, stabilite, akma, bitüm ile dolu boşluk, agregalar arasındaki boşluk oram değerleri bulunarak asfalt betonunun fiziksel özellikleri belirlenmiştir. Temeller üzerinde ise; elek analizi, aşınma, hava tesirlerine karşı dayanıklılık (Na2S04), Proktor (Zemin Sıkıştırma Deneyi) ve CBR (Kaliforniya Taşıma Oranı) deneyleri yapılarak temellerin fiziksel özellikleri tespit edilmiştir. Temeller, optimum su muhtevasında 20x20x15 cm ebadındaki çelik kalıplara konarak sıkıştırılmıştır. Hazırlanan Marshall briketleri bu temeller üzerinde, pres allında kırılarak, serbest basınç dayanımları ve poison oranlan bulunmuştur. Sonuç olarak, iri gradasyona sahip temeller üzerinde kınlan Marshall briketlerinin kınlma yükü, ince gradasyona sahip temeller üzerinde kırılan Marshall briketlerinin kmlma yükünden daha düşük çıkmıştır. Anahtar KelimelerrAsfalt Betonu, Marshall Stabilitesi, Temel, Rijitlik VIII
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EXCHANCE OF COMPRESSIVE STRENGTH OF ASPHALT CONCRETE ON THE DIFFERENT BASE MATERIALS Bumin DURMAZ Fırat University Graduate School of Science and Technology Department of Civil Engineering 2005, Page:61 In this study, compressive strength of asphalt concrete on the different base have been investigated. For this purpose the physical properties of asphalt concrete and base have been determined. At first sieve analysis, abrasion, unit weight, Na2S04, clay content experiments have been applied to aggregate used in asphalt concrete. Penetration, ductility experiments have been applied to bitumen material. Than Marshall experiment applied and the properties of unit weight, air voids, stability, flow and voids filled with asphalt, voids with mineral aggregate have been determined. For the base sieve analysis, abrasion, NaaSO,*, Proktor compaction and CBR (California Bearing Ratio) experiments have been applied. So that physical properties of base have been determined. Base granular materials have been compacted in the moulds having dimensions of 20x20x15 cm with the optimum moisture content. The prepared Marshall specimens on the compacted base materials have been tested by the compressive testing machine and compressive strength and poison ratios have been determined. Finally, the fracture load of Marshall specimens played on base which gradation is course have been lover than the base which gradation is fine.