Trabzon havaalanı uçak hareketlerinin yakın yerleşim birimleri üzerindeki çevresel etkileri
Environmental effects of aircraft activities on settlements near Trabzon airport
- Tez No: 179225
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN KESİMAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ses, Gürültü, Hava şoku, Hava alanı gürültüsü, Uçak gürültüsü, Sound, Noise, Air Shock, Airport Noise, Aircraft Noise
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Son yıllarda dünya nüfus artışına ve teknolojik ilerlemelere bağlı olarak çevre kirlilikleri giderek artmıştır. Bu kirliliklere içinde havacılığın da bulunduğu birçok sektördeki çalışmalar sebep olmaktadır. Hava taşımacılığı insanlara ve ekonomiye birçok fayda sağlamaktadır. Bununla birlikte, bir havaalanındaki uçak aktivitelerinin gürültü ve zararlı gazlar sebebiyle çevre üzerinde olumsuz etkileri de vardır. Teknolojik gelişmelerle daha sessiz uçaklar üretilmesine rağmen uçak hareket sayısındaki artış, havaalanı ve uçak gürültüsünde artışa sebep olmuştur. Böylece, havaalanına yakın yerleşim merkezlerindeki etkiler yüksek seviyeye ulaşmıştır. Bu çalışmada, Trabzon Havalimanı'na yakın olarak kurulmuş olan Konaklar, Yalı ve Adnan Kahveci Mahalleleri'nde, uçak hareketleri ve onların etkilerinin sebep olduğu gürültü ve hava şoku düzeyleri ile toplumsal rahatsızlık düzeyleri araştırılarak, sonuç ve öneriler ortaya koyulmuştur. Bu çalışma kapsamında, havaalanı çevresinde inceleme ve gözlemler yapılarak, havaalanına farklı mesafelerde (300 m, 550 m, 620 m) üç tane ölçüm noktası seçildi. Uçak hareketleri sonucu ortaya çıkan gürültü ve hava şoku 05.10.2006-02.10.2007 tarihleri arasında bu üç istasyonda ölçüldü. Daha sonra, elde edilen 84 tane ölçüm bilgisayar destekli data değerlendirme ünitesine aktarılarak istasyonlara ve mesafelere göre gürültü ve hava şoku bazında gruplandırıldı. Verilerin ayrıca istatistiksel analizleri de yapıldı. Gürültü ve hava şoku seviyelerin sınır değerlerin üzerinde olduğu saptandı. Bulgular göstermiştir ki, uçak hareketlerinden en çok etkilenen yerleşim merkezi Adnan Kahveci Mahallesi'dir. Ölçümlere paralel olarak anket çalışmaları da yapıldı. Anket çalışmaları sonucunda havaalanına yakın yerleşim bölgelerinde yaşayanların rahatsızlık düzeylerinin yüksek olduğu saptandı. Gürültü ve hava şoku düzeyleri ile anket sonuçları birbirleriyle karşılaştırılarak irdelendi ve gece uçuşu sınırlaması, ses engellerinin kullanımı ve havaalanına yakın binalarda yalıtım yapılması gibi birçok uygulanabilir gürültü ve hava şoku denetim önerileri ortaya koyuldu.
Özet (Çeviri)
In recent years, environmental pollutions have increased depending on the increase in world population and the development of technology. These pollutions are caused by workings of many sectors including aviation. Air transportation has many benefits for people and the economy. However, aircraft activities in an airport have also negative effects on surround area, due to noise and gas emissions. The increase of aircraft activities has caused in increases of airport and aircraft noise although more silent aircrafts have been developed depending on the technological developments. Therefore the effects on the settlements in the vicinity of airports have reached to high levels. In this study, noise and air shock levels caused by aircraft activities and their impacts on Konaklar, Yalı and Adnan Kahveci neighborhoods settled near Trabzon Airport and social discomfort levels were investigated and results and suggestions were presented. In the scope of this study, inspections and observations have been carried out on the airport area and a total of the three locations were selected in different distances (300 m, 550 m, 620 m) to the airport. In these three stations, noise and air shock that occurred after the aircraft activities were measured over a period between 05.10.2006 and 02.10.2007. The obtained 84 measurements were then transferred into the computer aided data assessment unit and were grouped by noise and air shock base according to stations and distances. Statistical analyses of the data were also carried out. Noise and air shock levels were found to be above the maximum levels. The findings have shown that the most severely affected settlement was Adnan Kahveci Neighborhood. Poll studies were also carried out parallel to measurements. At the end of poll studies, discomfort levels of people living in settlement centers near the airports were high. Noise and air shock levels and poll results have been investigated by being compared mutually and applicable control suggestions were presented such as night flying restriction, using sound barriers and using insulation on the buildings near the airport.