Yol yapı doğal gereçlerinin mühendisliği ve üstyapı tasarımı
Engineering of natural construction materials and pavement design
  1. Tez No: 179420
  2. Yazar: ALAADDİN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLYAS YILMAZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Jeoteknik, Tasarım, Ulaşım, Uygulama, Environment, Geotechnics, Design, Transportation, Implementation
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Mühendislik projelerinin belkemiğini 5 temel bilim olan matematik, fizik, kimya, jeoloji ve biyolojinin ilkeleri oluşturur. Yerüstü ve/veya yeraltına yerleştirilen bütün mühendislik projelerinin olmazsa olmazı; yapının bulunduğu ortamın 4 boyutlu (x-y-z-t) olarak doğru tanımlanmasıdır. Bu bağlamda tüm mühendislik projeleri maliyet, emniyet, zaman ve estetik-çevre (MEZE) pencerelerinden bakılarak değerlendirilmesi zorunludur. Büyük ölçekli mühendislik projelerinde karşılaşılana sorunların ana nedeni su, süreksizlik ve kil (SSK) üçlüsüdür. Bu nedenlerle tezin konusunu oluşturan yapı doğal gereçleri ve üst yapı tasarımında izlenecek aşamalar, öneriler ve ilkeler belirlenmeye özen gösterilmiştir.Yapı doğal gereçleri, adından da anlaşılacağı üzere, jeolojik ortamdan sağlanan kaya, toprak ve su kaynaklarıdır. Kaya gereçleri mühendislik özellikleri göz önünde tutularak, dayanma duvarları, kaya dolgular, yüzey kaplamaları ve kırma taş kaynağı olarak kullanılır. Toprak gereçleri ise yine fiziksel ve kimyasal özelliklerine bakılarak dolgu, akaçlama, susuzlaştırma, yol üstyapı ve beton doğal gereci olarak yaygın bir şekilde kullanılır. Son fakat en önemli doğal kaynaklardan birisi de sudur. Özellikle beton işleri, kum-çakıl kaynaklarının içerisindeki mil ve daha ince taneli bileşenlerinin yıkanması ile dolgularda en uygun sıkıştırma neminin sağlanmsı için bir olmazsa olmaz gereçtir.Yukarıda ortaya konan temel ilke ve yaklaşımlar göz önünde tutularak Muradiye-Çaldıran devlet yolunun jeoteknik tasarımı ve özellikle de üst yapı tasarımı en uygun şekliyle gerçekleştirilerek ilgili resmi makamlardan onay almıştır.
Özet (Çeviri)
The principles of 5 basic sciences namely- mathematics, physics, chemistry, geology, and biology, constitute the backbone of the engineering projects. The convenience of the all engineering projects depends on the 4 dimensional (x-y-z-t) reliable definition and description of the ground in/on which the structure is located. From this stand point of view, it is compulsory and mandatory to asses an engineering project under study in terms of timing, environment, safety-security, and cost (TESC). In order to complete the thesis work entitled as engineering of natural construction materials and pavement design the principles, approaches, methods at each phase were defined in accordance with the points emphasized above.As the name implies, he natural construction material consists of geological materials basically rock, soil and water. Rock materials, depending on their engineering properties, they are used as retaining walls, rockfill, riprap-mortar riprap, wall covering, and crushed rock. Soil material is mainly used for earthfill, free draining, drainage, and pavement construction, concrete raw material in accordance with the physical and chemical properties. Last but the most important natural construction material is water and it is particularly used in concrete works, to clean fine grained components including silt and finer in sand and gravel. Moreover maintaining the optimum water content of soil to be able to yield maximum compaction water is inevitably necessary.Taking the aforementioned principles and approaches into account, the geotechnical design and pavement design of the expressway between Muradiye and Çaldıran (Van) was completed and got approval of the authorized officials.