Denizli ve çevresinde yayılış gösteren Eryngium cinsine ait (Eryngium campestre L., E. creticum Lam., E. thorifolium Boiss.) saf ekstraktlarının antimikrobiyal aktivitesi
Determination of the antimicrobial activity of the crude extracts of Eryngium genus (Eryngium campestre L., E. creticum Lam., E. thorifolium Boiss.) in the Denizli province and its vicinity
  1. Tez No: 179458
  2. Yazar: NİLÜFER KÜREK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Eryngium thorifolium, E. creticum, E. campestre, Antimikrobiyal aktivite, Bitki ekstraktları, Eryngium thorifolium, E. creticum, E. campestre, Antimicrobial activity, Plant extracts
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Çalışmada bitki materyali olarak E. campestre L., E. creticum Lam., E. thorifolium Boiss. bitki türleri kullanılmıştır. Bu bitkilerin etil-asetat ekstrelerinin antimikrobiyal aktiviteleri“Disk difüzyon”yöntemi ile belirlenmiştir.Antimikrobiyal aktiviteyi tespit etmek amacıyla Staphylococcus aureus ATCC 25923 suşu, 1 adet Staphylococcus aureus hastane izolatı ve 8 farklı hastadan alınan MRSA hastane izolatları kullanılmıştır. Standart antibiyotik disk olarak, penisilin, oksasilin, sefalotin, siprofloksasin, trimetopirim+sülfametoksozol, gentamisin, klindamisin, vankomisin ve teikoplanin kullanılmıştır.Bitki türleri içinde E. thorifolium Boiss., test mikroorganizmalarına karşı belirgin bir antimikrobiyal aktivite göstermiştir. E. thorifolium'un MRSA hastane izolatları üzerinde 14-19 mm çapında inhibisyon zonları oluşturmuştur. Kontrol olarak kullanılan standart antibiyotik disklerden teikopilin (?14 mm duyarlı) ve vankomisinin (?15 mm duyarlı) inhibisyon çaplarına yakın değerler gözlenmiştir. Diğer iki tür bitkide ise az da olsa zon çapı oluştuğu belirlendiği için antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğu tahmin edilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this work, E. campestre L., E. creticum Lam., E. thorifolium Boiss type of plants are used for plant materials. Antimicrobial activity of ethyl acetate extracts in this plants is determined by disk diffusion method.To determine antimicrobial activity Staphylococcus aureus ATCC 25923 strain, one Staphylococcus aureus hospital insulator, and MRSA hospital insulators which are taken from eight different patients for standart antibiotic disk, penicillin, oxacillin, cephalothin, ciprofloxacin, trimethoprim+sulphamethoxazole, gentamicin, clindamycin, vancomycin, teicoplanin are used.In plant types, E. thorifolium Boiss had antimicrobial activity against microorganisms. E. thorifolium made 14-19 mm radius inhibition zones on MRSA hospital insulators. Teicoplanin (?14 mm sensitive), that is used for control of standart antibiotic disk, and vancomycin (?15 mm sensitive) are observed to have close inhibition radius numbers. On other two types of plant species, there were little zone radius seen, so there was thought antimicrobial activity seen.