Yatağan Termik Santrali baca gazı ile bölgesel ısıtma olanaklarının analizi
Regional heating possibilities with the help of Yatağan Thermical Power Plant?s chimney gas
  1. Tez No: 179464
  2. Yazar: ÖZGE DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASUDE ELTEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Baca Gazı, Isıtma Yöntemleri, Isı Kaybı Hesabı, Analitik Hiyerarşi Yöntemi
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Küresel ısınma ile önem kazanan çevresel sorunlar ve Yatağan Termik Santralinin çevresel etkisi Yatağan ilçesinin sürekli gündemde kalmasına neden olmaktadır. İlçede, kış aylarında konutların ve iş yerlerinin ısınma ihtiyacının karşılanması için tüketilen fosil yakıtlardan dolayı hava kirliliği artmaktadır. Bu tez çalışmasında, ilçede henüz inşaat halinde olan bir kooperatifin Yatağan Termik Santralinin baca gazı ile ısıtma olanakları araştırılmıştır. Kooperatifin ısı yükü hesaplanmış, bu ısı yüküne göre kurulması gereken baca gazı ile ısıtma sisteminin ve katı yakıt ile ısıtma sisteminin maliyeti hesaplanmıştır. Katı yakıt ile ısıtma sistemi hem bağımsız ısıtma sistemi hem de merkezi ısıtma sistemi olarak düşünülmüştür. Yatağan Termik Santrali bacalarından bir tanesinden çıkan gazın 1/55'inin alınarak termik santral bacası dışarısında bulunan bir eşanjöre aktarılması ve bölge ısıtılmasında kullanılması değerlendirilmiştir. Maliyetleri, avantajları ve dezavantajları belirlenen sistemler Analitik Hiyerarşi Yöntemi yardımıyla birbiriyle kıyaslanmış, bu kıyaslama sonucunda kooperatifin Yatağan Termik Santrali baca gazı ile ısıtılmasının avantajlı olduğuna karar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Environmental problems became important because of global warming. The reason of Yatağan Power Plant?s environmental effects causes Yatağan administration always at agenda. At winter months, houses and employment place?s heating needs causes air pollution at administration. This study seraches heating possibilities of a cooperative which is stil a construction. We calculated the heat loss of the cooperative and cost of the system needed to heat the cooperative by chimney gas and by crop fuel. Crop fuel system thought as both central heating system and unconnected heating system. This study analyses heating the region by using 1/55 of the chimney gas of Yatağan Power Plant?s one chimney and transfering the heat to a heat exchanger which is outside of the power plant?s chimney. We determined costs, advantages and disadvantages of all systems and compared with each other, then decided that heating the cooperative with the help of Yatağan Power Plant?s chimney gas is more advantageable.Key Words : Flue Gas, Heating Methods, Heat Loss Calculation, Analytical Hierarchy Method.