Türkiye'de ve Avrupa Birliği ülkelerinde risk yönetimi ve tarım sigortalarının AB'ne uyumu açısından değerlendirilmesi
Risk management in turkey and European Union countries and evaluation of agricultural insurances from the point of adaptation to EU
  1. Tez No: 179501
  2. Yazar: ÖZLEM BARIŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL HAKKI İNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım Sigortaları, Risk Yönetimi, Avrupa Birliği, Tarım Sigortaları Kanunu
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu tezin amacı, risk yönetimi açısından tarım sigortalarının önemi ve gereğini vurgulamak, ülkemiz tarım kesiminde mevcut sigorta uygulamalarını ve yeni Tarım Sigortaları Yasasının tarım sigortalarının geli?imine etkisini incelemek ve AB ülkelerinde uygulanan tarım sigortalarını dikkate alarak Türkiye'de tarım sigortalarını geli?tirmek için alınması gereken önlemleri tespit etmektir. Tarım, diğer sektörler içerisinde doğal, ekonomik, sosyal ve politik risklerden en çok etkilenen sektördür. Risk ve belirsizliklere kar?ı tarım sektörünü korumak için tarımda sigorta uygulaması gerekmektedir. AB ülkelerinde uzun yıllardan beri dolu sigortaları uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra bazı ülkelerde don, sel, kuraklık, fırtına gibi risklerde sigorta edilmekte ve bunların prim veya hasarlarına devlet destek olmaktadır. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de tarım sigortaları uygulamaları bitkisel ürünlerin ?dolu? riskine kar?ı sigortalanması ile ba?lamı?tır. Bitkisel ürünlerin yanı sıra çiftlik hayvanlarının da aynı sistem içerisinde sigortalanmasını sağlayacak çalı?malar da yapılmı?tır. Tarım sigortaları yasasının çıkarılması konusunda uzun yıllar çalı?malar yapılmı? ve 2005 yılında Tarım Sigortaları Kanunu kabul edilmi?tir. Yeni yasa uygulandığında, prim ödemelerine devletin de katkı yapması ve böylece ülkemizde yapılan toplam sigorta içerisinde % 1.0 olan tarım sigortalarının payının artması beklenmektedir. Bu çalı?mada ara?tırma materyali olarak Türkiye'de ve AB'de konuyla ilgili yayınlanmı? makale,rapor, mevzuat ve ara?tırmalardan yararlanılacaktır. Toplanan veriler kalitatif ve kar?ıla?tırmalı analiz teknikleriyle (SWOT Analizi vb.) i?lenerek değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to emphasize the importance and the necessity of agricultural insurance with reference to risk management, to evaluate current agricultural insurance applications and the effects of the new Agricultural Insurance Law on the development of agricultural insurance and the measures to be taken into consideration in order to improve agricultural insurance system in Turkey by studying agricultural insurance applications in EU countries. Agriculture is the only sector in whole national economy, which is negatively influenced from natural, economic, social and politic risks. Agricultural insurance should be used to protect agricultural sector against risk and uncertainties. Insurance is being implemented against the damage of hailstones for many years in EU countries. In addition, risks as frost, flood, drought, hurricane etc. are also covered by insurance in some countries and the state contributes to the insurance premiums of the farmers and crop damages. As in the World in Turkey agricultural insurance applications has begun for the compensation of hailstone risk of farm products. Besides, the activities for the insurance of farm animals are also seen within the same system. Following the efforts of many years for the making of Agricultural Insurance Law, finally The Law for agricultural insurance was passed in the Parliament in 2005. The state is expected to contribute to the insurance premiums and thus the share (1.0%) of agricultural insurance within total insurance in Turkey will be increased when the new Law is implemented. In this study, research material were published articles, reports, legislation and researches related to the topic of the study in Turkey and EU. Collected data were assessed by qualitative and comparative analysis techniques such as SWOT analysis. Keywords : Agricultural Insurance, Risk Management, European Union, Law of Agricultural Insurance