Endüstriyel otomasyonda bilgisayarla görme
Computer vision in industrial automation
- Tez No: 179740
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEREF NACİ ENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Stereo görme, görüntü işleme, köşe bulma, piksel karşılaştırma, renk tarama, Stereo vision, image processing, corner detection, pixel comparison, color detection
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu tezin amacı kamera ve bilgisayar ile çeşitli görüntü işleme tekniklerini kullanıp, endüstriyel otomasyonun ihtiyacını karşılayabilecek ekonomik, modern ve gerçek-zamanlı görüntü sistemi oluşturmaktır.Çalışmanın ilk bölümünde hazırlanan yazılım ile iki kamera kullanarak alınmış görüntülerden, nesnelerin kameraya olan uzaklığını bulmak amaçlanmıştır. Bu amaç için köşe bulma, piksel karşılaştırma ve kayma miktarı hesaplaması algoritmaları kullanılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde konveyör bant üzerindeki 6 farklı renkte ki topların istenen renk sırası ile dışarı atılması amaçlanmıştır. Konveyör bandı üzerinde hareket eden toplara ait görüntüler sayısal kamera kullanılarak görüntü yakalama yazılımı ile bilgisayar ortamına aktarıldı. Elde edilen görüntülere iyileştirme, filtreleme, renk tanıma algoritmaları uygulandı. Algılanan renkler seri haberleşme ile PLC ye bildirildi. PLC'nin G/Ç bağlı pistonları yardımıyla topların dışarı atılması sağlandı. Uygulamanın üçüncü bölümünde ise maket helikopter yardımı ile havadan çekilen görüntülerde aranan rengin görüntünün hangi bölgesinde oluştuğunu bulmaktır. Bu işlem için hazır bir görüntü işleme ürünü olan CMUCam2 kamerası kullanılmıştır.Tez kapsamında yapılan araştırma ve uygulamalarla, otomasyon sistemlerinin görüntü sistemi ile çözülebilecek ihtiyaçları göz önünde tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the visional needs of automation processes. In application, some type of image processing algorithm use with camera and computer to make economic, modern and real-time solutions.In the first application, analyses of images captured via stereo cameras for detect the distance of objects. For this aim, we use corner detection, pixel comparison and disparity of cross-correlation algorithm. In the second application, we achieve to detect 6 different colors of ball on conveyer bands and throw outside in required order. Image of balls that moving over conveyer bands captured via digital camera and capturing software. Images analyses in computer with improvement, filtering and color detection algorithms. Sequence of the balls are send to PLC in serial communication and PLC?s digital I/Os use for active pistons. In the third application, we take images from air model helicopter. Helicopter carries a CMUCam2 image processing product. The product can detect region of searched color.During the research and developments of the thesis, the needs of the automation systems which can be solved with vision systems are taken into consideration.