Portland çimentosu farinine ilave edilen katkıların çimentonun sinterleme davranışına etkisi
Influence of portland cement raw material (?farine?) additives on sintering behaviour
  1. Tez No: 179976
  2. Yazar: BANU BİLGE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. METİN ÖZGÜL, YRD. DOÇ. TANER KAVAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Portland Çimentosu, sinterleme, ergitici katkılar
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Sinterleme aşaması bütün inorganik malzemelerin üretiminde önemli bir aşamadır. Malzemelerin tüm özelliklerini belirleyen başlıca etken olan mikro yapı oluşumu bu süreçte gerçekleşir. İyi bir sinterleme pek çok avantajın sağlanmasında önem taşır. İstenen bir sinterleme davranışı çoğunlukla düşük miktarlarda sisteme eklenen sinterleme katkılarıyla sağlanır. Düşük miktarlarda sisteme eklenen katkılar ısıl işlem kolaylığı sağladığı gibi faz gelişimine de katkı sağlar.Bu çalışmada; sinterleme davranışını geliştirerek düşük sıcaklıkta sinterlenebilen, yüksek mikroyapısal özelliğe sahip, yüksek performans gösteren, düşük maliyetli çimento bileşimleri oluşturmak hedeflenmiştir. Bu amaçla Portland çimentosu farinine değişen miktarlarda farklı flor içerikli katkılar ilave edilerek bu katkıların sinterleme davranışına etkisi incelenmiştir.Sinterleme davranışını iyileştirmek için ağırlıkça % 1, % 1.5 ve % 2 oranında CaF2 veya NaF içeren Portland çimentosu farini kullanılarak numuneler hazırlandı. Numuneler 1350 °C, 1400 °C, 1450 °C gibi üç farklı sıcaklıkta 20 dakika süreyle sinterlemeye tabi tutuldu. XRD ve SEM ile faz analizleri ve mikro yapı incelemeleri yapıldı.2008, 92 sayfa
Özet (Çeviri)
Sintering is one of the most important step for production of all kinds of inorganic materials. Especially the microstructure which determines the whole properties of materials forms during this period. Also a good sintering provides many advantages. However expected sintering behaviour generally requires little amount of additives to be incorparated into the system. The additives contained in the system in small ratios make heat treatment process easier as well as contribute to phase development.The aim of this study is to make low cost cement components with good microstructural properties, and high performance. They could be sintered at lower temperatures by improving sintering behaviour. For this purpose, different amounts of fluorine containing additives were added to Portland cement farine and their effects on sintering behaviour were investigated.Samples from Portland cement farine containg CaF2 or NaF in ratios of 1 %, 1.5 %, 2 % by weight were prepared and shaped by dry pressing for sintering treatment. Sintering was performed at three different temperatures of 1350 °C, 1400 °C and 1450 °C for 20 minutes. Phase and microstructure analyses were done by XRD and SEM.2008, 92 sayfaKeywords : Portland cement, sintering, fluxing additions