MEGEP kapsamında motorlu araçlar teknolojisi alanı öğretim programlarının mevcut meslek liselerinde uygulanabilirlik düzeyinin araştırılması
A research on applicability level of the math educational programs in the scope of MEGEP at present vocational high schools
  1. Tez No: 179977
  2. Yazar: SAMİ TÜRKEŞSİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDURRAHMAN KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: otomotiv sektörü, mesleki eğitim, modüler sistem, MEGEP'in kapsamı, automotive sector, Vocational High Schools, modular system, the coverage of MEGEP
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Ülke ekonomisinin kalkındırılması ve geliştirilmesi sürecinde, ülke ekonomisinin en önemli sektörlerinden olan otomotiv sektörünün de gelişim göstermesi oldukça önemlidir. Ülkemiz dahilindeki otomotiv sanayi kuruluşlarının gelişimlerini ve ülkemiz istihdamını sürekli kılabilmesi için sektörün ihtiyacı olan nitelikli elemanlar yetiştirilmelidir. Bu amaçla yola çıkılan Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (MEGEP) , planları dahiline otomotiv sektörüne eleman yetiştiren eğitim kurumları arasında başı çeken mevcut meslek liselerinin Motorlu Araçlar Teknolojisi(MAT) alanına da bir dizi reform uygulama kararı almıştır.Bu araştırmada MEGEP'in MAT Alanına dair uygulamış ve uygulamakta olduğu reformların mevcut meslek liselerinin ilgili bölümlerine uyumluluğu incelenmiştir. Çalışma dahilinde eski öğretim sistemi dersleri, MEGEP kapsamında MAT alanına ait modüler sistem dersleri, bu iki öğretim sisteminin karşılaştırılması ve uyumluluğunun araştırılması ve son olarak da MEGEP Kapsamında MAT Alanı Öğretim Programlarının Mevcut Meslek Liselerinde Uygulanabilirlik Düzeyinin Araştırılması Anketi uygulaması yapılmış ve sonuçları değerlendirilmiştir.Yapılan bu araştırmada MEGEP Kapsamında MAT Alanı Öğretim Programlarının Mevcut Meslek Liselerinde uygulanabilir düzeyde olduğuna kanaat getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Automotive sector which is one of the most important sectors of the economy shows progress and is very important for the economic development. So, the qualified workers that the sector needs have to be educated and trained to provide permanent employment and also the progress of industrial automotive institutions in the country. For this purpose, MEGEP in the frame of its plan took a decision to apply a serial reform on the MATH programs at present Vocational High schools that come first among the training institutions which train workers for automotive sector.In this study, the harmony of reforms that applied and being applied on the MATH programs by MEGEP, with related departments of the present Vocational High schools is analyzed. In the scope of the study, the lessons of the previous teaching system, the modular system lessons which belongs to the MATH program in the coverage of MEGEP, comparison of these two teaching systems and search of the harmony of them, and finally application of an questionnaire for a Research on Applicability Level of the MATH Educational Programs in the Scope of MEGEP at present Vocational High schools are evaluated. The result of the evaluation of the application is convincing.*MEGEP: The Project to Strengthen the Vocational Education and Training System