Zeytin sineği (Bactrocera oleae (Gmel.)) (Diptera: Tephritidae)' nin savaşımında alternatif mücadele yöntemlerinin ullanılması
Alternative controlling methods in controlling of olive fruit fly (Bactrocera oleae (Gmel.)) (Diptera: Tephritidae)
- Tez No: 180430
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAŞPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bactrocera oleae, alternatif mücadele yöntemleri, kitlesel tuzaklama, Bactrocera oleae, alternative controlling methods, mass trapping
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bu çalışma çerçevesinde zararlının 2005 yılındaki zararlının deneme kurulanbölgedeki populasyon dalgalanmaları, Aydın ilindeki bulaşıklık oranının saptanması vekullanılan alternatif mücadele yöntemlerinin doğa koşullarında zararlıya olan etkileriaraştırılmıştır. Bu amaçla kullanılan alternatif mücadele metotları, çekici besin tuzağı,Yapışkan sarı tuzak ve feromon kombinasyonu, Yapışkan sarı tuzak ve çekici besinkombinasyonu şeklindeki kitlesel tuzaklama metotlarıdır.Alternatif mücadele yöntemlerinden, yapışkan sarı tuzak+feromon kombinasyonu %85.36 ile nerdeyse ilaçlı mücadeleyle birebir etki göstermiş, bunu % 43.82 etki ile yapışkansarı tuzak+çekici besin kombinasyonu izlemiş, en düşük etkiyi ise % 22.11 ile çekici besintuzağının gösterdiği görülmüştür.Aydın ilinde genelinde zeytin meyvelerinde görülen en yüksek bulaşıklık oranlarının sırasıyla; % 38.21, % 37, % 35.47 oranlarında Kuşadası, Didim ve Söke ilçelerindegörüldüğü gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Population fluctiation, infestation rate of fruits caused by the pest, and alternativecontrolling methods of olive fruit fly were investigated in field conditions in this studyconducted in 2005. Attractant lure, sticky yellow trap+pheromene combination and stickyyellow trap+attractant lure combination were tested as mass trapping methods in this study.As a result, sticky yellow trap+pheromone combination give the most effective controlwith 85.36 %, and followed by with 43.82 %. The least effective result was obtained in theattractant lure trap with 22.11 % effectiveness.The infestation ratio of fruits were 38.21 %, 37 % and 35.47 % in Kuşadası, Didimand Söke respectively.