Adana ilinde zeytin sineği, Bactrocera oleae Gmel. (Diptera:Tephritidae)'nın popülasyon takibi ve parazitoitlerinin belirlenmesi
Monitoring of olive fruit fly Bactrocera oleae Gmel. (Diptera:Tephritidae) population and determination of its parasitoits in Adana
- Tez No: 212588
- Danışmanlar: PROF. DR. M. RIFAT ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Zeytin sineği, Bacîrocera oleae, Parazitoit, Olive Fruit Fly, Bactrocera oleae, Parasitoits
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışma 2006-2007 yıllarında Adana ilinde 4 farklı zeytin bahçesinde yürütülmüştür. Zeytin sineği, Bacîrocera oleae Gmel. (Diptera: Tephritidae)'nin ergin populasyon takibi, feromonlu sarı yapışkan ve MePhail besi tuzakları kullanılarak yapılmıştır. Zararlının doğal düşmanlarım saptamak amacıyla vuruklu zeytin taneleri ve toprakta pupalar toplanarak kültüre alınmış, kültür kafeslerinden çıkan parazitoitler teşhise gönderilmiştir. Ayrıca zeytin danelerindeki vuruk oranı da sayılarak zarar oram saptanmıştır. Zeytin sineğinin yıl boyunca 3-4 tepe noktası yaptığı ve Adana ilinde yüksek populasyon yoğunluklarına ulaşamadığı ortaya çıkmıştır. MePhail besi tuzaklarında yakalanan sinek sayısının diğer tuzak tipine göre 6-7 kat daha az olduğu ortaya çıkmıştır. Vuruk oram en yüksek % 4.3'e çıktığı ve zarar oranın ise düşük olduğu belirlenmiştir. Zararlının doğal düşmanlarından Cynipoidea üst familyasına ve Eulophidae, Pteromalidae familyalarına ait parazitoitler saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in four olive orchards in years of 2006 and 2007 in Adana. Population dynamics of Olive fruit fly, Bactrocera oleae Gmel. (Diptera: Tephritidae) was determined by yeIIow sticky and Mcphail lure traps. To determine the natural enemies of this pest. damaged fruits and pupa inside the soil were collected, and then they were put into cages and parasitoits which were emerged from cages were send to experts for identification. in addition to the above, damaged fruits were counted and damage rate was determined. Olive fruit fly population reach 3-4 peaks around the year, but olive fruit fly population could not reach high population in Adana. This study revealed that McPhail lure traps captured less than 5-6 times when compared with other type of traps. Furthermore, this study exposes that damaged fruit rate reach to 4.3 % as a maximum rate which is so low. Among the natural enemies of this pest, parasitoits that belong to superfamily of Cynipoidea and families of Eulophidae, Pteromalidae were determined.