Euler-Bernolli ve Timoshenko teorileri kullanılarak basit mesnetli kirişlerin serbest titreşimlerinin incelenmesi
Examining free vibrationof simply-supported beam with using Euler-Bernolli and Timoshenko beam theories
- Tez No: 180436
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT KOCATÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Euler-Bernoulli kirişi, Timoshenko kirişi, serbest titreşim, sonluelemanlar metodu, sonlu farklar metodu, Ritz metodu, özdeğerler
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada, basit mesnetli bir kirişin serbest titreşim analizi, Euler-Bernoulli veTimoshenko kiriş teorileri çerçevesinde ; Ritz, sonlu elemanlar ve sonlu farklar metodukullanılarak yapılmıştır. Bu metodlar kullanılarak iki kiriş teorisine ait ilk altı özdeğerhesaplanmış ve tablolaştırılmıştır. Üç değişik çözüm metodu için değişik serbestlikderecelerinde yakınsama çalışmaları yapılmış ve bunlar tablolaştırılmıştır.Üç metod için eldeedilen sonuçlar birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Ve elde edilen sonuçlar literatürdeki sonuçlarlakarşılaştırılmıştır. Sayısal sonuçlar göstermiştir ki, Euler-Bernoulli ve Timoshenko kirişteorileri küçük kalınlık/uzunluk oranlarında birbirlerine çok yakın sonuç vermiştir. Ve buçalışmalardan elde edilen sonuçlarla literatürdeki sonuçların iyi bir uyum içinde olduğugörülmüştür. Ayrıca Timoshenko kiriş teorisinde sonlu elemanlar ile sonlu farklar metoduaynı serbestlik derecesinde karşılaştırılmış ve birbirlerine yakın sonuçlar verdiklerigörülmüştür.
Özet (Çeviri)
Free vibration analysis of a simply-supported beam within the framework of bothEuler-Bernoulli and Timoshenko beam theories was analyzed by using Ritz, finite elementand finite differences methods. By using these methods the first sixth eigenvalues of theEuler-Bernoulli and Timoshenko beams are calculated and tabulated. The obtainedeigenvalues are given for different thickness-to-length ratios for Timoshenko beam theory.Convergence studies were made for the different number of degree of the freedom for thethree solution methods. The obtained results according to the three solution methods werecompared to each other. Also, the obtained results were compared with the previouslypublished results. Numerical investigations show that the results of Euler-Bernoulli andTimoshenko beam theories are very close to each other for small values of thickness-to-lengthratios, and the results obtained from the present study are in good agreement with those thepreviously published results. Also, same number of degree of the freedom for finite elementand finite differences methods compared in Timoshenko beam theory. The obtained resultsare very close to each other.