Eski yapıların yeni işlevle değerlendirilmesi
Revalorisation of the old buildings with new function
- Tez No: 180441
- Danışmanlar: PROF. DR. IŞIK AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Eski yapı kavramı, yeni i lev kavramı, de erlendirme kavramı, Old building concept, new function concept, revalorisation concept
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık, Planlama ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Günümüzde toplumsal, kültürel ve sosyal etkiler sonucu sürekli olarak de i en ve geli engereksinmelere ba lı olarak ya adı ımız mekânlara yüklenen i levlerin de i imi çok sıkgündeme gelmektedir.Bu de i im iste i sonucu bazen mevcut binalar yıkılmakta, yeni i leve ba lı olarak yenidenin a edilmekte, bazen de tarihi, mimari ve çevresel de erleri olan yapılarda i lev de i imi sözkonusu olmaktadır.Yapının anlamı, anısı, mimari de erleri ve çevresine katkıları ara tırılmadan getirilen yenii levler do ru olmamakta, yapının birçok de eri, anlamı ve çevresine katkısı yok olmaktadır.Bu tez kapsamında bu tür i lev de i iklikleri gündeme geldi inde söz konusu de erlerinkorunabilmesi için yapılması gereken ara tırmalar ve izlenecek yol sistematik bir biçimdeaçıklanmaktadır. Tezin kurgusu a a ıdaki bölümler do rultusunda olu turulmu tur.Bölüm 1'de ?Eski Yapıların Yeni levle De erlendirilmesi? olarak belirlenen tez konusununamaç, kapsam ve yöntemleri belirtilmi tir.Bölüm 2'de eski i lev - yeni i lev - de erlendirme konuları üzerinde durulmu ,de erlendirmenin alt ba lıkları tanımlanmı , bu konu ı ı ında mimari de erlendirmenin altba lıkları, mimari de erlendirmenin a amaları ve yeniden i levlendirmenin tarihçesiincelenmi tir.Bölüm 3'de koruma kavramı, koruma yöntemleri, tarihsel süreç içinde koruma ilede erlendirmenin yönetmeliklerde, tüzüklerde ne ekilde ele alındı ı, kullanılmayan yapılardakorumanın ara tırılmasına de inilmi tir.Bölüm 4'te eski yapıların de erlendirilmesinde i levin de i tirilmesi, bu ba lamda i levintartı ılması ve uygun olan yeni i levin tespiti incelenmi tir.Bölüm 5'te yeniden de erlendirme çalı maları sırasındaki evreler ele alınmı tır.Bölüm 6'da yeniden de erlendirme sürecinde tasarım konsepti tartı ılmı tır.Bölüm 7'de yeniden de erlendirme sonrasında i lev tespiti ile ba layan evreler incelenmi tir.Bölüm 8'de Türkiye'den ve Avrupa'dan birçok örnek incelenmi , mimari tasarım kurgusununbu yapılarda ne ekilde sa landı ı ara tırılmı tır.
Özet (Çeviri)
Nowadays,the variations in the functions loaded onto the places we live in are frequently puton the agenda due to the requirements which continuously change and develop by social andcultural effects. As a result of the wishes of this change, sometimes the existing buildings aredemolished, then new buildings are constructed by taking the new functions into theconsideration, and in some cases especially in the buildings which havehistorical,architectural and environmental importances, there may be changes in the functions.The new functions are not appropriate and the values, meanings and environmentalcontributions are annihilated without considering the meanings, memoirs, architectural values,and the contributions to the environment of a building. .In the scope of this thesis, whenfaced with this kind of function variations in order to protect the meant values, the researchesto be made and the ways to be followed are described in a systematically manner. The thesisis formed in the directions of the parts as follows:In Chapter 1, the goal, the scope and the method of the thesis which is define ?Revalorisationof the old buildings with new functions? is explained.In Chapter 2, old function-new function-revalorisation subjects are dealed, the subtitles aredefined and in the scope of this topic, the subtitles of architectural revalorisation phases andthe history of refunctioning are inspected.In Chapter 3, protection concept, protection methods, how the protection and revalorisation isdealed in procedures in historical processes and the protection researches about theconstructions, which are not active, are considered.In Chapter 4, in the revalorisation process, the change in the function of the old buildings, thediscussion of the new function and the selection of the new appropriate function are inspected.In Chapter 5, the phases during the revalorisation processes are considered.In Chapter 6, the design concepts in the revalorisation processes are discussed.In Chapter 7, the phases which start with the function selection after revalorisation studies areinspected.In Chapter 8, many implementations from Turkey and different places of the Europe areinspected, and how the architectural design concept is implemented in these buildings, isresearched.