Konut yerleşmelerinin oluşturduğu yeni kamusal alanlar
The Relationships between public platform and gated communuties
  1. Tez No: 180442
  2. Yazar: PELİN BAŞAR
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. CANDAN ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Production-Consumption Interrelationships, Private-Public Platforms, Housing, Gated Communities
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Kapitalizmin yaratmış olduğu piyasa ekonomisi içinde piyasada dolaşıma giren tüm ürünlerdeğişim, kullanım ve prestij değerlerine sahiptirler. Konut da piyasa içinde dolaşıma giren birürün olması nedeni ile piyasada bulunan tüm mallar ve hizmetler gibi değişim, kullanım veprestij değerlerine sahip olan bir ürün haline dönüşmüştür. Konut tüketici için kimlik/sosyalstatü belirten bir olgu olması yönü ile kamusal alanda insanın diğer insanlar ile olanilişkisinde önemli bir role sahiptir. Bu bağlamda konut insanın yaşamı için en temelgereksinimi olmakla birlikte kamusal alanda bireyin sosyal statüsünü ifade edebileceği enönemli araçlardan bir tanesidir. Bu çalışmada konut yerleşmeleri, kamusal alan ve özel alanilişkisi bakımından değerlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışma içinde konut ve kamusal alanilişkisi toplumsal yaşamda insanın çevresinde bulunan diğer insanlar ve ürünler ile olanilişkilerinin tüm boyutunu belirleyen üretim-tüketim ilişkileri çerçevesinde ele alınmıştır.Çalışmanın birinci bölümünde çalışmanın içeriği ve hedefleri ortaya konmaya çalışılmıştır.kinci bölümde, her türlü mal ve hizmetin bireysel üretimden kitlesel tüketime geçiş süreciözellikle üretim ve tüketim ilişkilerinin oluşturduğu kamusal alanda insanın ürünler veinsanlar ile olan ilişkileri çerçevesinde değerlendirilmiştir.Üçüncü bölümde, üretim ve tüketim ilişkilerinin değişmesi sonucunda konutun kamusalilişkilerden sıyrılması ile birlikte özel ve kamusal yaşamın birbirinden ayrılması incelenmiştir.Üretim ve tüketim ilişkilerindeki değişim ile birlikte kamusal yaşamda tüketimin insan içinprestij/sosyal statü sağlayan bir olgu olması üzerinde durulmuştur.Çalışmanın 4. bölümünde ise, Türkiye'deki konut yerleşmeleri ve kamusal alan ilişkisi 1980öncesi ve sonrası dönem olarak incelenmiştir. Özellikle 1980 sonrası dönemde konutpiyasasının en popüler konut sunum biçimi olan kapalı konut yerleşmeleri, özel ve kamusalalan ilişkisi çerçevesinde insanın konutla ve insanla olan ilişkileri kapsamında ele alınmıştır.Çalışmanın 5. bölümü olan sonuçlar kısmında ise, diğer bölümlerden elde edilen sonuçlarsunulmuştur.Anahtar kelimeler; Üretim-Tüketim lişkileri, Özel-Kamusal Alan, Konut, Kapalı KonutYerleşmeleri
Özet (Çeviri)
All products circulated in the market have the value of exchange, use and prestige in thecapitalistic economy. Housing, like any other market-driven product or service, thereforeturned out to be a product of exchange, use and prestige. Housing provides an identity andsocial status to consumers, and for this reason it plays an important role in establishingrelationships with other individuals in public. As a result, housing is not only the mostimportant basic need of individuals but also is an indication of social status in publicplatforms. This study attempts to evaluate gated communities and their relationship withpublic platforms. In this study, private and public platform interactions were examined in thecontext of the production-consumption interrelationships that determine all dimensions ofpeople and product interrelationship in a civil society.The first section provides insight into the content and the objectives of the study.In the second section, the transition period of goods or services from individualisticproduction into mass consumption was evaluated. This evaluation was made within theborders of the interrelationships between people with products and people in public platformsthat are formed by the production-consumption interrelationships.In the third section, the separation (break-off) of private and public lives as a result of thechanges in production and consumption interrelationships and the severance of housing frompublic relations is examined. The fact that people have become more consumption-oriented toacquire social status and prestige due to the change in production and consumptioninterrelationship are explored.In the forth section of the study, the gated communities and public platform interrelationshipis investigated in two parts: before 1980 and after 1980. Especially after the 1980s, gatedcommunities have become the most popular housing in the market. Therefore the study takesthe relationship of people with housing and also with other people into account in the conceptof private and public platforms.Finally, in the fifth section of the study, the results of previous sections are presented.