Mimari tasarımda topoloji
Topology in architectural design
- Tez No: 180453
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: topoloji, topolojik formlar, dijital tasarım teknolojileri, topolojikoptimizasyon
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bilgisayarlar mimari tasarımda giderek gelişen teknolojiler ve yazılımlar sayesinde temsil vegörselleştirmenin yanısıra 1990'lardan sonra tasarımı geliştirme amaçlı kullanılmayabaşlanmıştır. Mimariye giren bu yeni teknolojiler mimaride yeni formların ve yeni mekananlayışlarının doğmasına neden olmuşlardır. Tezin amacı mimari tasarımda giderek gelişen buyeni mekan anlayışlarını topoloji kavramı çerçevesinde ortaya koymaktır.Birinci bölüm giriş bölümüdür. Giriş bölümünde tezin amacı, kapsamı ve yöntemi hakkındabilgi verilmiştir.İkinci bölümde; topoloji kavramının farklı disiplinlerdeki tanımları üzerinde durulmuştur.Topoloji kavramının alt tanımlamaları yapılmış ve örneklerle açıklanmıştır.Üçüncü bölümde; topolojinin tasarım olgusu ve mimarlıkla olan ilişkisi incelenmiştir. Konu,topoloji ve dijital tasarım teknolojileri bağlamında Güç Alanları Altında Topolojik FormlarınMimari Mekana Dönüşümleri, Bilgisayar Teknolojilerinin Mimari Tasarıma Etkileri veTopoloji İlişkisi, Animasyon Teknikleriyle Tasarım ve Dinamik Mekana Geçiş başlıklarıaltında incelenerek mimarlıkta beliren yeni form ve mekan kurguları bu bölüm altında ortayakonmuştur.Dördüncü bölümde; mimari tasarımda topolojik optimizasyon kavramı açıklanmıştır.Topolojik optimizasyon süreci, bu süreç boyunca kullanılan analiz programları ve topolojikoptimizasyon yöntemleri açıklanmıştır.Son bölümde; tez bütününden elde edilen sonuçlar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ThesisComputers have been used not only representing and visualizing but also developing tehe designafter 1990s with the improvement of their technologies and design programs. The newtechnologies go in to the architecture occur new forms and new space comprehensions. Theobjective of the thesis is to define a framework for new space comprehensions in architecturaldesign with topology.The first chapter is introduction part. In this part some information about the objective, scope andmethod of the thesis is given.The second chapter covers the context of topology in which the other diciplines consist of theconseptual meaning of topology. The sub-definations of the topology are given with examples inthis part.The third chapter covers an investigation about the relation of design, architecture and topology.With the context of topology and digital design technologies Under Forces The Changes ofTopological Forms into Architectural Spaces, Animative Design titles are inspected with theexamples of new space comprehensions of the architectural design .The fourth chapter covers the topological optimization in architectural design. The process ofoptimization , the analysis programs used in this process and optimizaton methods are inspectedin this part.In the last part, the results of the thesis are presented.