Model-güdümlü mimari kullanılarak bir konum sunucusu yazılımının geliştirilmesi
Development of a location server software using model-driven architecture
  1. Tez No: 180472
  2. Yazar: FIRAT YEŞİLÜRDÜ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BANU DİRİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Model-güdümlü mimari, MDA, UML, MOF, yazılım modelleme, konumtabanlı sistemler, Model-driven architecture, MDA, UML, MOF, software modeling, locationbased systems
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZETModel-güdümlü mimari (MDA), modeli yazılım geliştirmenin temel öğesi kabul ederek,uygulamaların geliştirilmesi için yeni bir yaklaşım sunmaktadır. Tamamlanmış bir MDAuygulaması; eksiksiz bir platform-bağımsız UML modeli, uygulama geliştiricinindesteklemeye karar verdiği platformlara ait bir veya daha fazla platform-bağımlı model vetamamlanmış gerçekleştirmelerden oluşmaktadır.MDA, gerçekleştirme detayları ile iş fonksiyonlarını birbirinden ayırmaktadır. Böylece heryeni teknoloji ortaya çıktığında, uygulama veya sistemin işlevini ve davranışlarını tekrarmodellemeye gerek kalmamakta, yeni ve farklı teknolojileri desteklemek kolaylaşmaktadır.Bu çalışma, MDA ve ilgili kavramları açıklamak ve bunları örnek bir yazılım projesi üzerindehayata geçirmek amacını taşımaktadır. Örnek proje olan Konum Sunucusu yazılımıgeliştirilirken, günümüzün MDA modelleme araçlarının elverdiği ölçüde, kodun mümkünolduğu kadar çok kısmı, yaratılan platform bağımsız model üzerinden otomatik olarakoluşturulmuştur ve mümkün olduğu kadar az kısım elle kodlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTModel-driven architecture (MDA) presents a new approach to application development byassuming `model? the central element of software development. A complete MDA applicationconsists of a complete platform-independent UML model, one or more platform-specificmodels and complete implementations that the application developer decided to support.MDA separates the implementation details from the business functions. Thus, there is no needto model the functions and behavior of the application or system again whenever a newtechnology is introduced and it becomes easier to support new or different technologies.This work has the aim to describe MDA and related concepts and use them on an examplesoftware project. While the example software project, Location Server is developed, as muchas possible part of the code has been generated automatically from the platform-independentmodel as today?s MDA tools allow and minimum coding has been done manually.