Tufal'dan demir sülfat üretimi
Manufactoring of ferric sulphate for tufal
  1. Tez No: 180475
  2. Yazar: HEDİYE DERYA AFACAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EKERİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: demir sülfat, demir klorür, atık su arıtılması, içme suyu arıtılmasıviii, ferric sulphate, ferric chlorine, to rafine the wastewater, to rafine the drink waterix
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Tufal demir çelik işletmelerinde üretim sürecinde çok miktarlarda atıl olarak ortayaçıkmaktadır. Bu tufallar halen yeteri kadar değerlendirilmemektedir. Bazı entegre demir çelikfabrikalarında yüksek fırına şarj malzemesi olarak yüklemektedir. Bu yöntemle değerlendirmesınırlı kalmakta ve üretim sırasında ortaya çıkan tufalların tamamı değerlendirilememektedir.Bu araştırmada demir çelik işletmelerinde ortaya çıkan tufal, klor ve sülfat ile işleme tabitutularak bileşik haline getirilmiştir. Demir klorür ve demir sülfat içme ve atık sularınarıtılmasında kullanılabilirliliği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
So many inactive materials such as tufal appear while the production process in steel industry.These tufals haven?t been evaluated yet. They are charged to the blast furnace in someintegrated steel plants. Evuluation of tufals are limited with this method and all of the tufalsproduced during the production aren?t evuluated.İn this study, the tufals are treated with chlorine and sülphate to form a compound. İt isstudied that ferric chloride and ferric sulphate are used to refine tha waste and drink water.