Halat tendonlu ankrajlarda gerilme dağılımının belirlenmesi ve kazı derinligine bağlı olarak duvar hareketinin incelenmesi
Determining the strain distribution of anchors with wire strand tendon and wall displacements increasing with excavation depth
  1. Tez No: 180564
  2. Yazar: GÖZDE İLKNUR DALDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÖNMEZ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: geoteknik ankraj, ankrajlarda gerilme dağılımı, ankraj davranışı
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışma kapsamında deplasman olduğu belirlenen zemin çivili bir dayanma yapısındahareketi durdurmak amacıyla yapılan ek ankrajlardan biri donatılarak, ankraj üzerindeki yükdağılımı ve kazı derinliği arttıkça deplasmanda meydana gelen değişiklikler incelenmiştir.Dayanma yapısında oluşacak deplasman tahmini için bilgisayarda modelleme yapılmış veelde edilen sonuçlar sahada alınan ölçümlerle karşılaştırılmıştır.Ölçüm için titreşimli tel tipi 12 adet gerinim ölçer ve 1 adet yük hücresi kullanılmıştır. Ayrıcasöz konusu ek ankrajların civarında hareketi gözlemek için yerleştirilmiş bir inklinometreborusu da bulunmaktadır.Donatılan ankraj üzerinde performans deneyi yapılmıştır. Gerinim ölçerlerden okunan birimdeformasyon değerleri ankraj halatının elastisite modülü ile çarpılarak gerilmeye geçilmiştir.Ankraj kafasına yerleştirilen yük hücresiden alınan okumalardan ise ankrajda zamana bağlıoluşan yük kayıpları incelenmiştir.Sonuçta, yapılan ilave ankrajın yer değiştirmeleri engellemede etkili olmayacağı, bununyerine duvarın eğimli olarak tasarlanmasının daha yararlı olacağı yargısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis is about determining the strain distribution of anchors and anchor behavior withincreasing excavation depth. An anchor in the retaining system designed with soil nails andshotcrete, was instrumented with 12 strain gages and a load cell in the head. The results ofstrain measuring are used to determine the distribution of forces and bond stresses along thefixed anchor length.Also inclinometer measurements were taken and compared with displacement values whichwere obtained from Plaxis.A performance test was done on the instrumented anchor; load distribution was determined bythe verificated data which was transformed to stress and force.