Motion Capture from Single Video Sequence
Tek Video Dizisinden Hareket Yakalanması
- Tez No: 180612
- Danışmanlar: DOÇ.DR. UĞUR GÜDÜKBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: motion capture, framework, single camera, uncalibrated camera, vision-based, animation.1
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
üOZETË ËËËTEK VIDEO DIZISINDEN HAREKET YAKALANMASIËIbrahim DemirBilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisansu g uTez Yüneticisi: Assoc. Prof. Dr. Uğur Güdükbayo g uuAğustos, 2006gücUş boyutlu insan pozunun elde edilmesi şeşitli uygulama alanlarının ol-csmasından dolayı popüler bir konudur. Su anda var olan yüntemlerin şoğununu ş o cgşeşitli kısıtlamalara dayanması uygulamada bazı zorluklar doğurmaktadır. Bucs gyüntemlerin getirmiş olduğu kısıtlamalar birden fazla kamera gürüntüsüne veo s g ou uukamera ayarlarının bilinmesine ihtiyaş duyulması veya tek kamera gürüntüsüc ou uunedeniyle kullanıcının yoğun şabasına ihtiyaş duyulmasıdır. Coğu zaman bug c c şgkısıtlamalardan dolayı mevcut veriler uzerinde bu yüntemler uygulanamamak-ü otadır. Bu tezde bu kısıtlamalara bağlı olmadan tek kameradan elde edilengvideodan uş boyutlu animasyonda kullanılacak insan pozunun elde edilmesi işinüc cbir şerşeve şalışma ünerilmektedir. Buna güre video karelerindeki arka plancc cs o ohesaplanmakta, daha sonra gürüntü şıkarma yüntemi ile her bir video karesin-ou uc odeki insan silueti bulunmaktadır. Daha sonra vücudun parşaları iki boyutluu cresim uzerinde otomatik olarak tanımlanmaktadır. Son adım olarak da vücutü uparşaları tanımlanmış olan siluetten dikey izdüşum kullanılarak uş boyutlu pozc s usü ücoluşturulmaktadır. Bu tezde sunulan yüntem şoklu video zorunluluğu veya kam-s o c gera kalibrasyonu gerektirmemektedir. Bu tezde anlatılan şerşeve şalışma video-cc csnun değişmeyen bir arka planın olması, videonun dikey izdüşumünü etkileye-gs usü u ucek perspektif etkisinin fazla olmaması ve gürüntüdeki kişinin ayakta olmasıou u svarsayımlarına dayanmaktadır.Anahtar süzcükler : hareket yakalanması, şerşeve, tek kamera, gürme temelli,ou cc oanimasyon.1
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMOTION CAPTURE FROM SINGLE VIDEOSEQUENCEËIbrahim DemirM.S. in Computer EngineeringSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Uğur Güdükbayg uuAugust, 20063D human pose reconstruction is a popular research area since it can be usedin various applications. Currently most of the methods work for constrained en-vironments, where multi camera views are available and camera calibration isknown, or a single camera view is available, which requires intensive user eï¬ort.However most of the currently available data do not satisfy these constraints,thus they cannot be processed by these algorithms. In this thesis a frameworkis proposed to reconstruct 3D pose of a human for animation from a sequence ofsingle view video frames. The framework for pose construction starts with back-ground estimation. Once the image background is estimated, the body silhouetteis extracted by using image subtraction for each frame. Then the body silhou-ettes are automatically labeled by using a model-based approach. Finally, the 3Dpose is constructed from the labeled human silhouette by assuming orthographicprojection. The proposed approach does not require camera calibration. Theproposed framework assumes that the input video has a static background andit has no signiï¬cant perspective eï¬ects and the performer is in upright position.