Speaker-dependent speech coding
Kişiye bağımlı ses kodlaması
  1. Tez No: 180638
  2. Yazar: METE KEMAL KART
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENİS ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: SDSC, LPC, CELP, VoIP, kod defteri, kişiye bağımlı seskodlaması, ses şifreleme, ses şıkıştırma.vi, SDSC, LPC, CELP, VoIP, codebook, speaker-dependent speechcoding, speech encoding, voice compression.iv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
İnternetin yaygın bir hal almasıyla birlikte, insanlar internet üzerinden ucuz vegüvenilir telefon görüşmesi yapmanın yollarını aramaya başladılar. Sesin sayısalortamda iletimi ile sesin sıkıştırılarak gönderilmesi sağlandı. Çalışmalarsonucunda yeni ses sıkıştırma standartları geliştirildi. Bununla beraber güvenlibir görüşme için ses verileri önce bu geliştirilen kodekler tarafından sıkıştırıldıve ardından bu sıkıştırılan paketler 3DES, AES gibi şifreleme yöntemleriyleşifrelenerek gönderilmeye başlandı. Sıkıştırma ve şifreleme işlemlerinin yüksekişlem gücü istemesi, frekansı yüksek işlemci ve DSP'lere rağmen, sınırlı sayıdaşifrelenmiş RTP bağlantısı (görüşme) yapma olanağı tanımaktadır. Bu sınırıartırmanın yollarından biri konuşulan kişinin ses bilgilerinin bilinmesinedayanan bir sistemle sesi sıkıştırıp yollamaktır. Kişiye bağımlı ses kodlamasıolarak tanımlayabileceğimiz bu sistem aynı bit oranındaki kodeklere nazaranhem daha kaliteli hem de şifrelemeye gerek duymadan nisbeten daha güvenli birVoIP görüşmesi sağlamaktadır. Görüşülen her kişinin ses karakteristiğini bilmemecburiyeti ve ekstra veri alanı işgal etmesi gibi dezavantajları yanında, kişiyeait ses karakteristiğinin başkaları tarafından bilinmemesi sayesinde güvenliiletişim sağlaması ve aynı bit oranında sıkıştırma yapan LPC'den daha kalitelises sentezlenebilmesi nedeniyle incelenmesi gereken bir metottur. Askeri vegünlük alanlarda kullanılması mümkün olan kişiye bağımlı ses kodlamasınınnasıl çalıştığı bu makale içinde detaylı bir şekilde anlatılacaktır.v
Özet (Çeviri)
With the rapid expansion of Internet, it became feasible to have low-cost andsecure telephone calls via internet. New digital speech compression standardswere developed. Digital speech codecs can be used both in regular telephonenetworks and Internet based systems. Thereby, for a secure call, speech data arefirstly compressed by digital speech codecs, and then, these compressedpackages are sent in an encoded way through Data Encryption Standard(3DES) [1], Advanced Encryption Standard (AES) [2] encoding methods.Compressing and encoding processes require high processor performance andthey may even require the use of high frequency processors and DSP?s toencode the binary speech data. Current speech coders are speaker independent,i.e., they don?t perform any speaker specific operations. They do not evendistinguish between male and female speakers. An interesting way to solve thisproblem is to send speech after encoding it with a system that is based on aspecific user. This system, which can be also called as speaker dependent speechencoding, provides a computationally efficient and relatively secure VoIP call,with high quality and without any encoding compared to the same bit ratestandard speech codecs. Despite the disadvantages of requirement of acquiringall the speech characteristics of users and the need for extra data space, it hasadvantages such as providing secure communication because speechcharacteristics of the speaker is unknown to other users and the synthesizedspeech has higher quality compared to a same bit rate LPC compressed speech.iii