Stability and plasticity: Constructing congnitive agents
Sağlamlik ve esneklik: Bilişsel ajanlar yaratmak
  1. Tez No: 180637
  2. Yazar: ÖGE BOZYİĞİT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DAVİD DAVENPORT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: beyin fonksiyon modelleme, biliş dizge, mantik modelleme, genelselyapay zeka, tahmin kabiliyeti, Cognitive architecture, human-level intelligence, knowledge representation, prediction, spreading activation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZETSAĞLAMLIK VE ESNEKLIK: BILIŞSEL AJANLAR YARATMAKÖge BozyiğitBilgisayar Mühendisliğ Yüksek Lisansi,şDanıman: Yrd. Doç. Dr. David DavenportEylül, 20061959'da Newell ve Simon'nin geliştirdiğ genel insan zeka kabiliyeti modelleme projesiişyapay zeka ile ilgili çalımalarıbaş çın langı olarak biliniyor. Buna rağmen, günümüzdeyapay zeka alaninda genel beyin kabiliyeti modelleme yöntemleri değ dar biril,alanda spesifik zeka problemleri için özel cözüm üreten yöntemler hakim. Bu tezin amacıgenel biliş fonksiyonlar için yeni tasarlanmişmodellerin özeliklerini analiz edip,selonları sı rların nı nıhedef alan bir modelin araşrma zeminini oluştı turmak. Modelleribirbirinden ayı özellik temel biliş kapasitelerinin hangisinin daha üstün veya yayginran selsayı ğ Temel farklarin bir diğ ise, bazı nı sembolik altyapidan oluşıldı . eri ları n turulmuş,bazı nı ise daha ilksel mekanizmalardan kurulmuşları n olmalarıBunlarin yaninda, genel.biliş kapasitelerinin gerekçelerini daha da somutlaşrmak için bu alanda yapilansel tıfelsefik ve psikolojik araşrmalar da tezin konusu dahilinde.tı
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSTABILITY AND PLASTICITY: CONSTRUCTING COGNITIVE AGENTSÖge BozyiğitM.S. in Computer EngineeringSupervisor: Asst. Professor Dr. David DavenportSeptember, 2006The AI field is currently dominated by domain-specific approaches to intelligence andcognition instead of being driven by the aim of modeling general human intelligence andcognition. This is despite the fact that the work widely regarded as marking the birth ofAI was the project of creating a general cognitive architecture by Newell and Simon1959. This thesis aims to examine recently designed models and their various cognitivefeatures and limitations in preparation for building our own comprehensive model thatwould aim to address their limitations and give a better account for human cognition. Themodels differ in the kind of cognitive capabilities they view as the most important. Theyalso differ in whether their foundation is built on symbolic or sub-symbolic atomicstructures. Furthermore, we will look at studies in the philosophy and cognitivepsychology domain in order to better understand the requirements that need to be met inorder for a system to emulate general human cognition.