Pamuk melez populasyonlarında verim bileşenlerinin kalıtımı ve genetik korelasyonların saptanması
The heritability of yield components and genetic correlations in hybrid populations of cotton (Gossypium hirsutum L.)
- Tez No: 180690
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN ÜNAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Genel Uyuşma Yeteneği, Özel Uyuşma Yeteneği, Fenotipik Korelasyon, Genotipik Korelasyon, Stepwise
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
2002 2005 yılları arasında Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsünde yürütülen bu çalışmada, Line x Tester (çoklu Dizi ) uyarınca oluşturulan populasyonda verim, tarımsal ve lif teknolojik özellikleri yönünden kalıtımın, özellikler arasındaki fenotipik korelasyonların, verim ile olan genotipik korelasyonların belirlenmesi ve uygun seleksiyon kriterinin saptanması amaçlanmıştır. Birim Alanda Kütlü Verimi, Birim Alanda Lif Verimi, Birim Alanda Koza Sayısı, Çenette Tohum Sayısı, Lif İnceliği, Bitkide Koza Sayısı, Birim Alanda Koza Sayısı, Lif Uzunluğu, Lif İnceliği, Tohumda Lif Sayısı, Çırçır Randımanı, Kozada Tohum Sayısı, Birim Alanda Tohum Verimi, Koza Tohum Verimi, Koza Kütlü Verimi, Koza Lif Verimi, Tohum İndeksi, Lif Mukavemeti, Çırçırlanmış Tek Tohumun Ağırlığı, Tohum Hacmi, Tohum Lif Verimi özellikleri yönünden eklemeli gen etkisi; Kozada Çenet Sayısı ve Tohum Özgül Ağırlığı özellikleri yönünden eklemeli olmayan gen etkileri daha yüksek bulunmuştur. Stepwise regresyon analizi, genetik ve fenotipik korelasyon katsayıları birlikte değerlendirildiğinde Birim Alanda Koza Sayısı, Kozada Tohum Sayısı ve Çenette Tohum Sayısı özelliklerinin önemli bir seleksiyon kriteri olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The objectives of this study were to determine the heritability for yield, yield components and fiber technological characters, phenotypic and genotypic correlations between seed cotton yield and other observed characters, and to estimate suitable selection criteria in a population formed by line x tester in the Nazilli Cotton Research Institute in 20022005. The additive gene effect for seed cotton yield / unit area, lint yield / unit area, boll number /unit area, seed number / locule, fiber fineness, boll number /unit area, fiber length, fibers/seed, lint percentage, seed number /boll, seed yield / unit area,seed yield / boll, seed cotton yield /boll, lint yield /boll, seed index, fiber strength, single seed weight, seed volume, lint yield/seed; nonadditive gene effect for locules / boll and seed specific weight were estimated. The results of stepwise regression analysis, phenotypic and genotypic correlation suggests that breeder could select for higher boll number / unit area, seed number / boll and seed number / locule in population. Key Words: General Combining Ability, Specific Combining Ability, Phenotypic Correlation, Genotypic Correlation, Stepwise