İki farklı organik atığın begonya (begonia) bitkisinin gelişimi üzerine etkileri
Effects of two different organic wastes on growth of begonia plant
- Tez No: 180755
- Danışmanlar: PROF.DR. CİHAT KÜTÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Coco peat, çay atığı, yosun peat, ortam, Begonya, süs bitkileri, besinmaddeleri, Coco peat, tea waste, sphagnum peat, medium, Begonia, ornamentals, nutrients
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziK FARKLI ORGAN K ATIĞIN BEGONYA (BEGONIA) B TK S N N GEL Ş MÜZER NE ETK LERNagihan MERALAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüToprak Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Cihat KÜTÜKSera koşullarında gerçekleştirilen bu çalışmada; coco peat ve çay atığı yetiştirme ortamı bileşeniolarak kullanılmıştır. Bunun için yosun peat (YP), coco peat (CP) ve çay atığı (ÇA) içerendokuz farklı karışım hazırlanmıştır. Hazırlanan ortamların performansı Begonya (Begoniaeliator `Toran') bitkisi yetiştirilmek suretiyle test edilmiştir. Araştırmada; ortamlarınhazırlanmasında kullanılan materyallerin bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerinin yanı sıraBegonya bitkisinin kalite ölçütleri belirlenmiştir. Ayrıca bitkilerin beslenme durumlarını ortayakoymak için besin maddeleri analizleri de yapılmıştır.Ortamların hazırlanmasında kullanılan materyallerin hacim ağırlıkları 0.10-0.83 g/cm3 arasındadeğişmiştir. Havalanma kapasitesi (HK) tüm materyallerde yeterli bulunurken, kolay alınabilirsu (KAS) düzeylerinin CP dışındaki diğer materyallerde limitlerin altında olduğu belirlenmiştir.Su tamponlama kapasitesi (STK)'nin ise YP ve CP'te düşük olduğu saptanmıştır. Organik Ciçeriği % 34.12-% 41.72 arasında değişmiş ve C/N oranı CP'in düşük azot kapsamına sahipolması nedeniyle daha geniş bulunmuştur. pH ve EC değerleri sırasıyla 5.09-5.70 ve 0.74-1.66dS/m arasında değişim göstermiştir. Materyallerde sature ortam ekstraktındaki besin maddesidüzeylerinin dengesiz olduğu belirlenmiştir.Sürgün sayısı ve taç genişliği dışında bitkisel kalite parametreleri uygulamalara göre önemlifarklılıklar göstermemiştir. Elde edilen veriler; % 40'a kadar varan oranlarda CP ve ÇA'nınkullanıldığı ortamlarda Begonya bitkilerinin birbirlerine yakın gelişimler gösterdiğini ortayakoymuştur. Özellikle bitkilerin görsel performansları birbirine oldukça yakın bulunmuş ve farklıortamlarda yetiştirilen bitkilerin tümü satılabilir kaliteye ulaşmışlardır. Ortam içinde artan CPve ÇA düzeylerine bağlı olarak bitkilerin yaş ve kuru ağırlıkları kontrol ortamı olan YP'tendaha düşük bulunmuştur. Ancak bu durum bitkilerin genel görünümünü ve pazar kalitesiniolumsuz yönde etkilememiştir. Begonya bitkisinin kalite ölçütleri göz önüne alındığında CP veÇA'nın her ikisinin de ortam bileşeni olarak kullanılabileceği gözlenmiştir.Değişik ortamlarda yetiştirilen Begonya bitkilerinin besin maddesi kapsamlarında önemlifarklılıklar saptanmıştır. CP ve ÇA içeren ortamlardaki bitkilerin besin maddesi miktarlarıkontrol (YP) ortamına göre daha yüksek bulunmuştur. Ancak Begonya için bildirilen sınırdeğerler ile karşılaştırıldığında; değişik ortamlarda yetiştirilen bitkilerin bazılarında N ve Zndüzeylerinin düşük, B, Fe, Mn ve S düzeylerinin ise yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu yüzdenCP ve ÇA'nın yetiştirme ortamında kullanılması söz konusu olduğunda bitkilerde beslenmesorunlarıyla karşılaşmamak için kullanılacak besin çözeltilerinin içeriği yeniden gözdengeçirilmeli ve bazı değişiklikler yapılmalıdır. Bu denemeden elde edilen sonuçlar; yosun peatesaslı ortamlarda yetiştirilecek Begonyalarda CP'in % 40, ÇA'nın ise tercihen % 10-40'a kadarvaran oranlarda kullanılabileceğini göstermiştir.2006, 129 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisEFFECTS OF TWO DIFFERENT ORGANIC WASTES ON GROWTH OF BEGONIAPLANTNagihan MERALAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Soil SciencesSupervisor: Prof. Dr. Cihat KÜTÜKCoco peat and tea waste were used as growth medium component in this study conducted ingreenhouse conditions. Nine different mixtures containing sphagnum peat (SP), coco peat (CP)and tea waste (TW) were prepared. Performances of mixtures were tested by growing Begonia(Begonia eliator `Toran?) plant. Some physical and chemical properties of materials used incontainer media and quality parameters of Begonia were determined. Nutrient contents of plantswere also analysed to reveal nutritional status.Bulk densities ranged from 0.10 to 0.83 g/cm3 among materials. Aeration capacities (AC) of allmaterials were desirable levels, while easily available water (EAW) were lower than the limits,except CP. Water buffering capacities (WBC) were also found low in SP and CP. Organic Cranged 34.12 % to 41.72 % and C/N ratio was determined higher due to low N content of CP.The pH and EC values ranged from 5.09 to 5.70 and 0.74 to 1.66 dS/m, respectively. Theconcentrations of plant nutrients in the saturated media extract of all materials were foundunbalanced.Plant quality parameters have not found significantly different with respect to the treatments,except shoot number and crown width. Data have shown that Begonia plants equally grew inpotting media containing up to 40 % CP or TW. Especially, visual performance of Begoniaplants were very similar and all plants grown in different media reached saleable quality. Plantfresh and dry weights were lower than the control SP medium with increasing levels of CP andTW in media. But this trend did not negatively affect general appearance of plants andmarketing value. It was seen that both of CP and TW can be used as media component asquality parameters of Begonia plant take into consideration.It was determined that there were significant differences in nutrient contents of Begonia plantsgrown in media. The concentrations of plant nutrients were found higher in media containingCP and TW than the control (SP) medium. But, N and Zn were low and B, Fe, Mn and S werehigh in some plants grown in different media as we consider the limits indicated for Begonia.Thus, compositions of nutrient solutions should be revised and modified to avoid somenutritional problems when CP or TW is used as medium component. Data from the experimenthave shown that CP can be used up to 40 % and TW can be preferably used at the rate of 10-40% for Begonias grown in media based on sphagnum peat.2006, 129 pages