Ankara İrahor Vadisi ve yakın çevresinin arazi uygunluk sınıflarının belirlenmesi ve kullanım önerileri
Determination of land suitabilty classes and suggestions for land-use in Ankara İmrahor valley and vicinity
- Tez No: 180756
- Danışmanlar: PROF.DR. MAHMUT YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arazi Değerlendirmesi, Arazi Kullanım Türleri, Arazi Karakteristiklerive Kaliteleri, Arazi Uygunluk Sınıflaması
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziANKARA MRAHOR VAD S VE YAKIN ÇEVRES N N ARAZ UYGUNLUKSINIFLARININ BEL RLENMES VE KULLANIM ÖNER LERSelen DEV RENAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüToprak Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Mahmut YÜKSELBu araştırmanın amacı, Ankara mrahor Vadisi ve Yakın Çevresinin Arazi UygunlukSınıflarının Belirlenmesi ve Kullanım Önerilerinin getirilmesidir. Öncelikle çalışma alanınındetaylı etüd ve haritalaması yapılmıştır. Etüd, uydu görüntüleri ve topoğrafik haritalardanyararlanılarak arazide gerçekleştirilmiş ve araziyi temsil eden 7 tane farklı profildeğerlendirmeye alınmış ve analizlerden elde edilen sonuçların ve arazi gözlemlerinindeğerlendirilmesiyle 4 faklı toprak serisi tanımlanmıştır. Araştırma alanında saptanan toprakserileri Entisol ordosuna dahil edilmiştir. Seriler ve bu serilere ait fazlar topoğrafik haritaüzerine aktarılarak temel toprak haritası oluşturulmuştur. Değerlendirmeye alınacak arazikullanım türleri tanımlanmış ve arazi istekleri belirtilmiştir. Arazi haritalama birimleritanımlanmış, arazi karakteristik ve nitelikleri belirlenmiştir. Arazi kullanım türlerinin araziistekleri ile arazi haritalama birimlerinin arazi karakteristik ve nitelikleri karşılaştırılmıştır.Arazi haritalama birimlerinin arazi kullanım türleri ile karşılaştırılmasıyla elde edilen sonuçlarekolojik, ekonomik ve sosyal analizlerle birleştirilerek her bir arazi haritalama birimi içinuygun olan arazi kullanım türleri ve uygunluk sınıfları belirlenmiştir. Sonuçta arazi uygunluksınıflaması haritası hazırlanmıştır.2006, 124 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc. ThesisDETERMINATION OF LAND SUITABILTY CLASSES AND SUGGESTIONS FORLAND-USE IN ANKARA IMRAHOR VALLEY AND VICINITYSelen DEV RENAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Soil ScienceSupervisor: Prof.Dr. Mahmut YÜKSELThe aim of this research was to perform a determination of land suitability classes andsuggestions for land-use in Ankara Imrahor Valley and vicinity. First of all detailed surveyand mapping of working area was performed. The research was carried out using satellitedata and topographic maps of the area, and seven profiles were assessed. Then four differentsoil series were determined, and fourteen different physiographic units were described byassessing the results of analyses and field observations. These soil series were classified asEntisol according to Soil Taxonomy. A soil map was prepared by plotting the soil series andtheir phases on topographic map. Land utilization types to be considered were described andtheir land requirements were determined. Land mapping units were described, and their landcharacteristics and qualities were determined. The land requirements of land utilizations typeswere compared with the land characteristics and land qualities of land mapping units. Theresult of the matching process were to combine with those of assessment of inputs andbenefits, environmental impact, economic and social analysis, to produce a classification andto show the suitability of each land mapping unit for each relevant land utilization type.Finally, land suitability map was prepared.2006, 124 pagesKey Words : Land Evaluation, Land Utilization Types, Land Characteristics and Qualities,Land Suitability Classifacation