Uzayda gama ışını ölçümleri-bir GEANT simülasyonu
Gamma-ray measurements in space-a GEANT simulation
  1. Tez No: 180775
  2. Yazar: SERKAN AKKOYUN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE ATAÇ NYBERG
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gama ışınları, süpernova, gama ışın patlamaları, sintilasyon NaIdedektörü, yön belirleme, Gamma-rays, supernova, gamma-ray burst, scintillation NaI detector, determination of direction
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziUZAYDA GAMA IŞINI ÖLÇÜMLER -B R GEANT S MULASYONUSerkan AKKOYUNAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüFizik Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Ayşe ATAÇ NYBERGBu tezde, gama ışınlarının madde ile etkileşme özellikleri incelenmiş ve uzaydagözlenen gama ışın patlamalarının oluştuğu bölgeyi belirlemek üzere gama ışınları içinyön belirleme çalışmaları yapılmıştır. Çalışmalar sırasında, GEANT simülasyonprogramı kullanılmış ve üç adet NaI dedektörü birbirlerine dik olacak şekilde bir uzayortamına yerleştirilmiştir. Bu dedektörlerin her birine çarpan gama ışın sayılarınınbirbirlerine oranlarına bakılarak, yön tayini için bir model geliştirilmiştir.2006, 58 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisGAMMA-RAY MEASUREMENTS IN SPACE-A GEANT SIMULATIONSerkan AKKOYUNAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of PhysicsSupervisor: Prof. Dr. Ayşe ATAÇ NYBERGIn this thesis, interaction properties of gamma-rays with matter are investigated and awork is carried out in order to determine the direction of the gamma-rays from agamma-ray burst, posssibly after a supernova explosion in the universe. In this work,GEANT simulation programme which simulates measurements of detector systems isused, and three NaI detectors which are perpendicular each other are located in thespace. A method of determining the gamma-ray direction is developed by making use ofthe ratios of gamma-ray counts from different detectors2006, 58 pages