Yüzey dalgası dispersiyon verilerinden sönümlü en küçük kareler ters-çözüm yöntemi ile S-dalga hızlarının hesaplanması
Estimating S-wave velocities from surface-wave dispersion data using damped least-squares inversion
- Tez No: 180785
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TUĞRUL BAŞOKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Surface wave, Dispersion, Rayleigh wave, S-wave velocity, Phasevelocity, Microtremor, Inversion, Modellingii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Yüzey dalgasının dispersiyon özellikleri kullanılarak yeraltındaki tabakaların fizikselözelliklerini saptamak mümkündür. Özellikle tabakaların S dalga hızının bilinmesikatmanların sağlamlığı hakkında doğrudan bilgi sağladığından mühendislik yapıları içinönemlidir. Bu amaçla, Rayleigh yüzey dalgasının faz hızları, Kırılma MikrotremorYöntemi ile ölçülen sismik kayıtlardan elde edilebilir ve dispersiyon eğrileri olarakadlandırılır. Bu eğrilerin ters çözümü ile sığ katmanların sağlamlığı hakkında gereklibilgiye ulaşılır. Bu amaca yönelik olarak, Kırılma Mikrotremor Yöntemi özetlenmiş vedispersiyon eğrilerinin 1B ters çözümü için bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Tersçözüm yöntemi olarak ağırlıklı sönümlü en küçük kareler yöntemi kullanılmış veyöntem yapay modeller ve arazi verileri üzerinde uygulanmıştır.2006, 100 SayfaAnahtar Kelimeler : Yüzey dalgası, Dispersiyon, Rayleigh dalgası, S-dalga hızı, Fazhızı, Mikrotremor, Ters çözüm, Modellemei
Özet (Çeviri)
The physical characteristics of subsurface layers can be estimated from the propagationproperties of the surface waves. The determination of the S-wave velocities has specificimportance for civil engineering purposes in the design of earthquake resistantstructures. Because, the S-wave velocity provides a direct information about strenghtof subsurface layers. For this purpose, the Rayleigh wave phase velocities can bederived from the Refraction Microtremor Method that consists of noise measurementsby using seismic refraction equipment in order to obtain corresponding dispersioncurve. First, Refraction Microtremor Method is summarized and then the suggestedalgorithm and computer program for the one-dimensional inversion of dispersion curvesare presented. The weighted damped least-squares inversion method is applied tosynthetic models and field data in order to test the validation of the suggested algorithm.2006, 100 pages