Üniversite kampusları dış mekan tasarım ilkeleri ve Ankara Üniversitesi Gölbaşı Kampusu peyzaj tasarımı
Outdoor design principles of university campuses and landscape design of Ankara University Gölbaşı Campus
- Tez No: 180786
- Danışmanlar: PROF.DR. YALÇIN MEMLÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Üniversite, kampus, peyzaj, tasarım, Ankara Üniversitesii, University, campus, landscape, design, Ankara Universityii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziÜNİVERSİTE KAMPUSLARI DIŞ MEKAN TASARIM İLKELERİVE ANKARA ÜNİVERSİTESİ GÖLBAŞI KAMPUSU PEYZAJ TASARIMIMelis Billur TOLONAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüPeyzaj Mimarlığı Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Yalçın MEMLÜKŞehir merkezlerindeki üniversitelerin zaman içindeki hızlı gelişmeler karşısında sıkışıpkaldıkları bir gerçektir. Bir üniversite bünyesinde bulunması gereken tüm birimlerin birarada bulunması daha etkin bir çalışma ortamı oluşturmaktadır. Bu düşünceden yolaçıkarak zaman içinde üniversiteler şehir merkezinin dışında, gelecekteki gelişimlerini detolere edebilecek kampus alanlarına kurulmaya veya taşınmaya başlamıştır. Bu yenikampuslar içerisinde, kampus kullanıcılarının (öğrenci, akademik personel, idaripersonel ve teknik personel) tüm ihtiyaçlarını karşılayacak birimlerin, belli bir düzeniçinde yerleştirilmeleri ise esas olmuştur. Günümüzde çok sayıda kullanıcı kitlesinesahip üniversite kampuslarının tasarımı giderek daha fazla önem kazanmaktadır.Üniversite kampuslarının tasarımı, üniversiteye girecek adaylar için başlı başına birtercih konusu haline gelmiştir. Bu nedenle, özellikle yakın tarihte kurulmuşüniversiteler bu konuya özel önem göstermektedir. Köklü üniversiteler ise iyileştirme vegeliştirme çalışmaları yapmaktadır. Gerek proje aşamasında gerek uygulamaaşamasında kampus tasarımının, sürekliliğini koruyabilmesi ancak çok yönlü meslekibir çalışma ile olabilir. Bu meslek disiplinlerinden biri mutlaka Peyzaj Mimarlığıolmalıdır. Bu tez çalışmasında ideal bir üniversite kampusunun Peyzaj Mimarlığıaçısından nasıl olması gerektiği ve ideal bir üniversite kampusu peyzaj tasarımı örneğiAnkara Üniversitesi Gölbaşı Kampusu üzerinde açıklanmıştır.2006, 119 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisOUTDOOR DESİGN PRİNCİPLES OF UNIVERSITY CAMPUSES ANDLANDSCAPE DESİGN OF ANKARA UNIVERSITY GÖLBAŞI CAMPUSMelis Billur TOLONAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied Science InstitudeDepartment of Landscape ArchitectureThesis Advisor: Prof. Dr. Yalçın MEMLÜKIn reality ın the curse of time the universities which at city centre are closely pressed.Being all units together which must have been in a university, form more effectiveworking environment. Setting out from this thougth, in the curse of time the universitiesstarted to be founded or to move campus areas which can tolarate the development inthe future. In these new campuses, units which meet all needs of the users (students,academic staff, managerial and technic staffs) to putting into a place in an orderbecome the principle. In these days the university campuses design which have so muchuser mass, are getting more importance. University campuses design is become a choicesubject for the nominees that are starting to university. That is why, essipecially theuniversities which were founded in the near past time, attaching special importance inthis subject. The deep seated universities are doing improving and developing duties.Whether in the project stage and in the application stage, the campus designs continuitycan only protect with many proffesional working. One of these professionals must belandscape arhitecture. In this thesis, how must be an ideal university campus andAnkara University Gölbaşı Campus as an ideal university campus landscape designexample is clarified.2006, 119 pages