Türkiye'de 1937 yılından sonra ormancılık mevzuatında yaşanan gelişmeler ve toplumsal yaşamla etkileşimler
In Turkey changes of the forestry legislations and interactions with social and political life after the year of 1937
- Tez No: 180800
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEZGİN ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ormancılık, Yasama, Sosyal Yaşam, Ekonomik Yapı, Politik Yapıi, Forestry, Legislations, Social Life, Economic Life, Political Lifeii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de teknik ormancılığa geçişin miladı olarak kabul edilen 1937tarihli ve 3116 sayılı Orman Yasası ve daha sonra yürürlüğe giren Orman Yasalarınınhazırlanışı ve yürürlüğe girmesi esnasında etkilendikleri sosyo-ekonomik yapı ve politikortam gibi değişkenlerin yasaların oluşum sürecine nasıl etki ettiğinin araştırılmasıamaç edinilmiştir. Bu amaca yönelik olarak, çalışmada yasama organı olan TürkiyeBüyük Millet Meclisi genel kurul tutanaklarından, sırasıyla 3116, 4785, 5653, 5658,6831, 1744, 2896, 3302, 3373, 4114, 4999, 5177, 5192 sayılı Yasalara ilişkin olanlarincelenmiştir. ncelemeler Orman Yasalarının dönem farkı gözetilmeksizin bir amacayönelik olarak hazırlandığını ortaya koymaktadır. Bu amaç; ormanlardan yasaldüzenlemeler yardımıyla en yüksek parasal getiriyi sağlamaktır. Gerçekten de dışsatımön planda olduğu dönemde dışsatıma yönelik düzenlemeler, tarımın ön planda olduğudönemde tarıma yönelik düzenlemeler, turizmin ön planda olduğu dönemde turizmeyönelik düzenlemeler ve son olarak da madenciliğin ön planda olduğu günümüzde isemadenciliğe yönelik düzenlemeler bu amacı açıkça ortaya koymaktadır.2006, 221 sayfa
Özet (Çeviri)
this study?s aim is to research how the preparation and constitution process of theForest Act dated 1937 and numbered 3116, assumed as a beginning of the technicalforestry in Turkey, and the forest laws that come into forced after 1937 has beeninfluenced from the social-economic and political life. For this purpose, The writtenreports of general committee of The Turkish Grand National Assembly that are all about3116, 4785, 5653, 5658, 6831, 1744, 2896, 3302, 3373, 4114, 5177, 5192 numberedlaws were sequentially investigated. The investigation resulted that all the forest lawsaim profit maximization without differences among time periods. It is obviouslymanifesting that legal arrangements usually aimed to exportation and agriculture andtourism and finally in our day mining when they are significant for the maximization.2006, 221 pages