Ankara ili, Polatlı ilçesinde ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin fiziki büyüme durumalrı ve beslenme alışkanlıklarının incelenmesi
The investigation of nutritional habits and physical growth of 7th grade in city of Ankara district of Polatlı
  1. Tez No: 180801
  2. Yazar: SİBEL DEREKÖY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA PINAR ÇAKIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenci, Fiziki Büyüme, Beslenme Alışkanlıkları, Adölesan, Student, Nutrition Habits, Physical Growth, Adolescent
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırma ; Ankara ili Polatlı ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığı' na bağlı (MEB) 3 ilköğretim okulundaöğrenim gören 150 kız, 150 erkek toplam 300 öğrencinin beslenme alışkanlıkları ve fiziki büyüme durumlarınıbelirlemek amacıyla planlanıp yürütülmüştür.Araştırma sonucunda ;öğrencilerin %64.3' ünün günde üç öğün tükettikleri, % 8.7' sinin kahvaltıyı, %17.7' sininöğle yemeğini, % 1.3' ünün akşam öğününü atladığı tespit edilmiştir. Sabah öğününde en çok tüketilen besininpeynir, içeceğin ise çay olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin % 57.3'ünün öğle yemeğini okul kantinindensağladıkları ve % 88.0' inin ara öğünlerde yiyecek- içecek tükettikleri belirlenmiştir. Ara öğünlerde en çoktüketilen yiyeceğin meyve (% 63.2), içeceğin ise çay olduğu (% 52.8) tespit edilmiştir. Öğrencilerin ailelerinin% 82.3'ünün ayrı kaptan, % 48.7' sinin masada ve % 91.0' inin düzenli olarak birlikte yemek yedikleribelirlenmiştir. Öğrencilerin % 69.3' ünün başkalarıyla yemekten hoşlandığı ve yalnız kaldığında da yemekdüzenine özen gösterdiği tespit edilmiştir. Öğrencilerin çeşitli besinleri tüketim sıklıkları değerlendirildiğinde ençok tüketilen besinlerin; tahıl ve tahıl ürünleri grubundan ekmeğin (%93.5), et ve et ürünlerinden tavuk etinin (% 44.9), süt ürünlerinden yoğurdun (% 60.6), şeker ve yağlardan bitkisel sıvı yağın( % 55.1) ve şekerlemelerin(% 59.4),% 43.4 oranında kuru baklagillerin, % 88.6 oranında meyvelerin, % 72.0 oranında sebzelerintükettikleri belirlenmiştir.Öğrencilerin % 61.3' ünün fiziksel görünümünden memnun olduğu belirlenmiştir (kızlarda % 57.3, erkeklerde %65.3).Fiziksel görünümünden memnun olamayan 59 öğrencinin %24.7'sini kız, %14.7' sini ise erkek öğrencileroluşturmaktadır. Bu konuda herhangi bir fikir belirtmeyen öğrencinin oranı ise %19.0 olarak belirlenmiştir.Öğrencilerin BKI değerleri NCHS referans değerlerine göre değerlendirildiğinde hem erkek hem kızöğrencilerin % 59.3'ünün normal, kız öğrencilerin % 35.4'ünün, erkek öğrencilerin %32.7'sinin zayıf olduğubelirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was planned and carried out to determine nutrition habits and physical growth statuses of 150 girlsand 150 boys, total 300 students attending to 3 elementary schools associated with the Ministry of Nationaleducation in Polatlı district in the city of Ankara.At the and of this research it was determined that 64.3 % of the students ate three meals a day, and that 8.7 % ofthem skipped the breakfast, 17.7 % of them skipped lunch, and 1.3 % skipped the dinner. In was determined thatthe food which was consumed the most during breskfast was cheese and that tea was the most consumedbeverage during breakfast. It was determined that during lunch hour 57.3 % of the students ate from schoolcanteen, and that 88.0 % of them consumed snacks between meals. It was determined that the most consumedfood during meals was fruits ( 63.2 %) and the most consumed beverage was tea ( 52.8). It was established that69.3 % of the students liked eating with others and careful about eating regularly when they were alone. Whenfrequency of consumption by students of certain foods were examined the most consumed food weredetermined as follows: bread ( 93.5 %) from category ofcereal and grain products, chicken meat ( 44.9 %) fromcategory of meat pruducts, yogurt (60.6 %) from category of milk products, vegetable oil ( 55.1 %) andconfectionery (59.4 %) from category of sugar and oils, leguminous seeds ( 43.4 %), fruits ( 88.6 %), andvegetables ( 72.0 %).It was determined that 61.3 % of students ( 57.3 % of girls and 65.3 % of boys) were happy with their phsicalappearance. It was also determined that of 59 students who were not happy with their phsical appearance 24.7% were girl students and 14.7 % boy students, and that percentage of those students who did not comment onthat matter was 19.0 %. When BMI values of the students were assessed on basis of the NCHS reference valuesit was determined that 59.3 % of both boy and girl students were within normal weight limits, and that 35.4 % ofgirl students and 32.7 % of the boy students were underweight.