Hastanelerde çalışan kurum ev idaresi personelinin hizmet içi eğitim programını değerlendirmeleri
Assessment of the on job training program by institutional housekeeping personnel working in hospitals
- Tez No: 180803
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Kurum Ev İdaresi, Hizmet içi eğitim programı, temizlik personeli, Instıtutıonal Housekeeping, on-job training program, cleaning personnel
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırma, Ankara il merkezinde bulunan Ankara Üniversitesi Cebeci Tıp FakültesiHastanesi'nde kurum ev idaresi hizmetlerini yürüten, özel temizlik şirketine bağlı çalışantemizlik personelinin katıldıkları hizmet içi eğitimleri, bu eğitimlerin süresini, sıklığını vekonularını, eğitimlerin değerlendirmesini, sağladığı yararları ve eksiklikleri belirlemek,personelin eğitimler hakkında görüşlerini ve uygulanan eğitim programı konuları dışındaeğitim almak istedikleri konuları saptamak amacıyla yürütülmüştür.Çalışma 103 kadın, 137 erkek personel olmak üzere toplam 240 denek üzerindeuygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre personelin %53.8'i 20-31 yaş aralığındadır.İlkokul mezunları personelin %49.6'sını oluşturmaktadır. Personelin yaptığı işi sevdiği,hizmet içi eğitimleri önemli bulduğu, eğitim uzmanları tarafından eğitim verildiği, haftada birkez eğitimlere katıldığı, eğitimlerde görsel araç gereçlerin kullanıldığı, sosyal yaşamlarındaeğitim konularından yararlandığı, ihtiyaç ve beklentilerini karşılayabildiği, personelin%81.2'sinin tıbbi atıklar, ilkyardım, iş kazaları ve beslenme konularında eğitim almakistedikleri saptanmıştır.2006, 121 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisASSESSMENT OF THE ON JOB TRAINING PROGRAM BYINSTITUTIONAL HOUSEKEEPING PERSONNEL WORKING IN HOSPITALSNevres Yelda GÜVENAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Home Economics(Family and Consumer Sciences)Supervisor: Prof. Dr. Meltem BAYRAKTARThis study aims at determining the on-job training programs organized for the cleaningpersonel employed with a private cleaning company rendering housekeeping services at theCebeci Hospital of the Faculty of Medicine under Ankara University in the Centrum ofAnkara, and the duration, frequency and contents of such training programs as well as theapproach of personel towards such training courses, and at identifying benefits and shortagesof programs as well as any other fields in which the said personel wants to be trained beyondthe currenttly applied programs.The study covered total 240 subjects, including 103 female and 137 male employees. 53% ofthe personel were 20 to 31 years old. Those who completed ground school education formed aportion of 49.6% of all the employees. İt was determined that the employees enjoyed theirjob, recognized the importance of on-job training programs, were trained by the expertinstructors, attended training sessions once a week, and that visual aids and materials wereused in training, and such training programs were useful in the social life of employees, andcould satify their expectations, while 81.2% of the employees wished to be trained on medicalwastes, first aid, labor accidents and nutrition.2006, 121 pages