An asynchronous system design and implementation on an FPGA
FPGA üzerinde bir asenkron sistem tasarımı ve yapımı
- Tez No: 180888
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN GÜRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Asenkron, kendinden-zamanlı, mikro ardışık düzen, FPGA, artımsal tasarımv, Asynchronous, self-timed, micropipeline, FPGA, incremental designiv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZFPGA ÜZER NDE B R ASENKRON S STEM TASARIMI VE YAPIMIAYYILDIZ, NizamYüksek Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi : Prof. Dr. Hasan GÜRANEylül 2006, 109 sayfaAlan programlamalı kapı dizinleri (FPGA) sayısal devre prototip tasarımlarındayaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak ticari FPGA'ler asenkron tasarım için çokuygun değildir. FPGA'lerin mimari yapıları ve sentez araçları daha çok senkrontasarımlara uygundur. Bu yüzden asenkron devrelerin potansiyel avantajları ticariFPGA'ler üzerinde gerçekleştirildiklerinde görülememektedir. Bu çalışmada mikroardışık düzen tarzında gerçekleştirilmiş bir asenkron aritmetik ve mantık biriminin(AMB) Xilinx Virtex XCV300 FPGA ailesi üzerinde tasarlanmasıyla gösterilmiştir.Hedef FPGA'in zamanlama karakteristiği incelenmiş ve kendinden zamanlı asenkrondevre tasarımı için bir yöntem öne sürülmüştür. Yöntem, ilk olarak zaman-hasarsızbir hücre kümesi tasarlamayı, daha sonra ilişkisel yerleşimli makrolar (RPM)kullanarak zaman-hasarsız özellikleri korumayı, ve artımsal tasarım tekniğiylemodüllerin üst seviyede zamanlama karakteristikleri kaybolmadan birleştirilmesiniileri sürmektedir. Asenkron AMB'nin performansı FPGA içerisinde kapladığı mantıkparçaları ve veri gecikmesi bakımından değerlendirilmiş ve aynı FPGA üzerindegerçeklenen senkron bir AMB'yle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAN ASYNCHRONOUS SYSTEM DESIGNANDIMPLEMENTATION ON AN FPGAAYYILDIZ, NizamMS, Department of Electrical and Electronics EngineeringSupervisor : Prof. Dr. Hasan GÜRANSeptember 2006, 109 pagesField Programmable Gate Arrays (FPGAs) are widely used in prototyping digitalcircuits. However commercial FPGAs are not very suitable for asynchronous design.Both the architecture of the FPGAs and the synthesis tools are mostly tailored tosynchronous design. Therefore potential advantages of the asynchronous circuitscould not be observed when they are implemented on commercial FPGAs. This isshown by designing an asynchronous arithmetic logic unit (ALU), implemented inthe style of micropipelines, on the Xilinx Virtex XCV300 FPGA family. The hazardcharacteristics of the target FPGA have been analyzed and a methodology for self-timed asynchronous circuits has been proposed. The design methodology proposesfirst designing a hazard-free cell set, and then using relationally placed macros(RPMs) to keep the hazard-free behavior, and incremental design technique tocombine modules in upper levels without disturbing their timing characteristics. Theperformance of the asynchronous ALU has been evaluated in terms of the logic slicesoccupied in the FPGA and data latencies, and a comparison is made with asynchronous ALU designed on the same FPGA.