Comparison of decoding algorithms for low-density parity-check codes
Düşük yoğunluklu eşlik denetim kodları için kod çözme algoritmalarının karşılaştırılması
- Tez No: 180897
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK DİKER YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: DYED kodları, topla-çarp algoritması, ikil-de i tir algoritması, yinelemeli kod çözme algoritmaları, LDPC codes, sum-product algorithm, bit-flip algorithm, iterative decodingalgorithms
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Dü ük yo unluklu e lik denetim (DYED) kodları do rusal blok kodların bir altsınıfıdır. Bu kodların e lik denetim matrislerinde sıfırdan farklı olan elemanların sayısıtüm elemanların sayısına oranla daha küçüktür. Bu özellik sayesinde dü ük yo unluklue lik denetim kodları için karma ık olmayan kod çözme algoritmalarınınkullanılabilmesi mümkün olmaktadır. Dü ük yo unluklu e lik denetim kodları, kodkelimeleri arasında istenen uzaklık özeliklerini sa lamakta ve Shannon limitine yakla anhata düzeltme yetene i göstermektedirler. Bu tezde dü ük yo unluklu e lik denetimkodları için topla-çarp ve ikil-de i tir kod çözme algoritmaları, MATLAB yazılımıkullanılarak Pentium M 1,86 GHz i lemcili bir bilgisayarda gerçeklenmi tir. ki kodçözme algoritmasının ba arımları bilgi oranı, blok uzunlu u ve e lik denetim matrisininkolon a ırlı ı gibi parametrelerin de i mesi durumlarında toplamsal beyaz gürültülükanal üzerinde kar ıla tırılmı tır.Beklendi i gibi gelen bilgiyi daha etkin kullanan topla-çarp algoritması,benzetimlerde ikil-de i tir algoritmasına göre daha iyi sonuç vermi tir. Blokuzunlu unun ve kullanılan kod çözme algoritmalarının yineleme sayılarının artmasıDYED kodlarının ba arımını arttırmaktadır. Ancak topla-çarp algoritması daha dü ük birhata alt sınırına sahip oldu undan, yineleme sayısının artması ikil-de i tir algoritmasınagöre daha etkili olmaktadır. Kontrol ikillerinin bilgi ikillerine oranı arttıkça, ikil-de i tiralgoritmasının ba arımı beklendi i gibi artmasına ra men, topla-çarp algoritması içinaynı durum gözlenememi tir. Düzenli olmayan e lik denetim matrislerine sahip olanDYED kodları, dü ük sinyal-gürültü oranları için, düzenli olanlara göre daha ba arılısonuç vermi tir.
Özet (Çeviri)
sLow-density parity-check (LDPC) codes are a subclass of linear block codes.These codes have parity-check matrices in which the ratio of the non-zero elements to allelements is low. This property is exploited in defining low complexity decodingalgorithms. Low-density parity-check codes have good distance properties and errorcorrection capability near Shannon limits.In this thesis, the sum-product and the bit-flip decoding algorithms for low-densityparity-check codes are implemented on Intel Pentium M 1,86 GHz processor using thesoftware called MATLAB. Simulations for the two decoding algorithms are made overadditive white gaussian noise (AWGN) channel changing the code parameters like theinformation rate, the blocklength of the code and the column weight of the parity-checkmatrix. Performance comparison of the two decoding algorithms are made according tothese simulation results.As expected, the sum-product algorithm, which is based on soft-decisiondecoding, outperforms the bit-flip algorithm, which depends on hard-decision decoding.Our simulations show that the performance of LDPC codes improves with increasingblocklength and number of iterations for both decoding algorithms. Since the sum-product algorithm has lower error-floor characteristics, increasing the number ofiterations is more effective for the sum-product decoder compared to the bit-flip decoder.By having better BER performance for lower information rates, the bit-flip algorithmperforms according to the expectations; however, the performance of the sum-productdecoder deteriorates for information rates below 0.5 instead of improving. By irregularconstruction of LDPC codes, a performance improvement is observed especially for lowSNR values.