Synthesis, characterization and electrochromic properties of conducting copolymers of terephthalic acid bis-(thiophen-3-ylmethyl)thioester and conducting polymer of 1-(4-fluorophenyl)-2,5-di(thiophen-2-yl)-1H-pyrrole
Tereftalik asit bis-(tiyofen-3-ilmetil) tioesterin iletken kopolimerlerinin ve 1-(4-florofenil)-2,5-di(tiyofen-2-il)-1H-pirolün iletken polimerinin sentezi, karakterizasyonu, elektrokromik özellikleri
  1. Tez No: 180916
  2. Yazar: ÖZLEM TÜRKARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT KAMİL TOPPARE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İletken polimerler, organik elektrokromikler, elektrokromikcihazlar, Conducting polymers, organic electrochromics, electrochromicdevices
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Tereftalik asit bis-(tiyofen-3-ilmetil)tioester (TTMT) tiyofen-3-ilmetantiol iletereftaloil diklorürün tepkimesiyle sentezlenmiştir. Bu monomerin tiyofen vepirol ile kopolimerleri sabit potansiyel uygulanarak asetonitril/tetrabütilamonyumtetrafloroborat ortamında sentezlenmiştir. P(TTMT-co-Th)ninspektroelektrokimyasal analizi sonucu π-π* geçişi 476 nm'de gözlenmiş bantaralığı 2.0 eV hesaplanmıştır, öte yandan P(TTMT-co-Py)nin λmax ve Egdeğerleri sırasıyla 377 nm ve 2.4 eV bulunmuştur. P(TTMT-co-Th) ve P(TTMT-co-Py)nin poly(3,4-etilendioksitiyofen) (PEDOT) ile dual tip elektrokromikcihazları yapılmıştır. P(TTMT-co-Th)/PEDOT cihazı 0.0 V uygulandığındakahverengi, +2.6 V uygulandığında ise mavi renkli olmaktadır, optik kontrast%11, değişim zamanı ise 1.1 saniyedir. P(TTMT-co-Py)/PEDOT cihazında isesarımtırak yeşil, grimsi kırmızı ve mavi renkler sırasıyla -2.4 V, 0.0 V ve +0.8 Vuygulandığında gözlemlenmiştir, bu cihazın optik kontrastı %17.5 değişimzamanı ise 1.6 saniyedir.1-(4-Florofenil)-2,5-di(tiyofen-2-il)-1H-pirol (FPTP) sentezlenmiş, kimyasalve elektrokimyasal yollarla polimerleştirilmiştir. Spektroelektrokimya deneylerisonucu π-π* geçişinin 398 nm'de olduğu gözlemlenmiş, bant aralığı ise 1.94 eVolarak hesaplanmıştır. P(FPTP)nin PEDOT ile dual tip elektrokromik cihazıyapılmıştır. Bu cihaz -0.8 V uygulandığında sarımtırak kahverengi +1.1 Vuygulandığında ise mavidir. Optik kontrast %19.4, değişim zamanı ise 1.4 saniyeolarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Terephthalic acid bis-(thiophen-3-ylmethyl)thioester (TTMT) wassynthesized and polymerized in the presence of thiophene (Th) and pyrrole (Py)upon constant potential application. Spectroelectrochemical analysis of P(TTMT-co-Th) revealed π to π* transition at 476 nm with a band gap of 2.0 eV whereas,λmax and Eg were found as 375 nm and 2.4 eV for P(TTMT-co-Py), respectively.Dual type electrochromic devices (ECDs) of P(TTMT-co-Th) and P(TTMT-co-Py) with poly(3,4-ethylenedioxythiophene) (PEDOT) were constructed. Thedevice P(TTMT-co-Th)/PEDOT switches between brown and blue uponapplication of 0.0 V and +2.6 V, respectively with 11% optical contrast and 1.1 sas the switching time. On the other hand, P(TTMT-co-Py)/PEDOT ECD exhibitsgreenish yellow, grayish red and blue colors with the application of -2.4 V, 0.0 Vand +0.8 V, respectively and the contrast between extreme potentials was 17.5%with a switching time of 1.6 s.1-(4-Fluorophenyl)-2,5-di(thiophen-2-yl)-1H-pyrrole (FPTP) wassynthesized and polymerized both chemically and electrochemically.Spectroelectrochemistry experiments reflected a π to π* transition at 398 nm witha band gap energy of 1.94 eV for the polymer. A dual type electrochromic device(ECD) of PFPTP and poly(3,4-ethylenedioxythiophene) (PEDOT) wasconstructed. The device switches between yellowish brown and blue uponapplication of -0.8 V and +1.1 V, respectively. Optical contrast was calculated as19.4% with a switching time of 1.4 s at maximum contrast point.