New space organization and development alternatives in METU-Tech(METU Technopolis)
ODTÜ Teknokentte (METU-Tech) yeni mekan oluşumu ve gelişim alternatifleri
  1. Tez No: 180918
  2. Yazar: CEM EKİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoparklar, ODTÜ-Teknokent, Yapı Gelişimi, MekanOrganizasyonu, Yeni Ofis Tasarımı.vii, Technopolis, METU-Tech, Building Development, SpaceOrganization, New Office Design.v
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
ODTÜ Teknokent yapıları ve onların mekan organizasyon analizleriTeknoparkta iki çeşit tasarım ve planlama eğilimi olduğunu göstermiştir.Bunlardan birincisi Kuzey Avrupa tarzı, diğeri ise Kuzey Amerika tarzıofislerdir ki bunlar dünyada baskın iki önemli ofis tasarım yaklaşımı olarakbilinirler. Kuzey Avrupa ve Kuzey Amerikan tarzı ofis organizasyonlarınınikiside ofis mekanlarının düzenlenmesinde farklı yaklaşımlara sahiptir.Şöyleki, Kuzey Avrupa tarzı çalışan moralini yüksek tutmak ve böyleceorganizasyon performansını artırmak için ofis mekanı kullanımına daha fazlaönem verirken, Kuzey Amerika tarzı sürekli giderleri minimize etme eğilimiiçindedirler.Dünyadaki bu iki tür tasarım yaklaşımlarının Odtüdekiyapılaşmaya etkisi büyüktür. Silikon Blok ve Gümüş Blok gibi bazı yapılarkullanıcı maliyetini minimize etme ve mekanda fonksiyona önem verirken İkizviBinası gibi diğer yapılarda mekan kalitesi ve kullanıcı ihtiyaçlarına daha çokönem vermektedirler.Bu çalışmanın amacı ODTÜ Teknokentteki Silikon Blok, Gümüş Blok ve İkizBinasını inceleyerek iki farklı ofis tasarım yaklaşımlarını sunmaktır. Bu yapılarkentsel tasarım ölçeğiyle başlayarak önce makro ölçek gelişim sonra ortaölçek gelişim ve son olarak mimari ölçekte, mikro ölçek gelişim ve yapıalternativleri olarak üç ana ölçekte incelenmiştir. Makro ölçekte KentselTasarım Stüdyosun Odtü-Teknokent çalışmaları, Orta ve Mikro ölçekte isebu iki mekan organizasyon tutumunun avantajları ve dezavantajları SilikonBlok, Gümüş Blok ve İkiz Binasında detaylı olarak incelenmiştir. Ayrıca,bütün bu üç yapının istatistik bilgileri, mekansal kapasiteleri, ve tasarımözellikleri çizim, grafik ve fotoğraflarla sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The analysis of METU-Technopolis buildings and their space organizationsindicates that there are two kinds of designing and planning tendencies inMETU-Tech. One of them is Northern European and other one is NorthAmerican Type of office which are also known as two important officedesigning approaches in the world. Northern European and North AmericanType of office organizations have different approaches in shaping officespace. While Northern European type places far more emphasis on usingoffice space to support staff morale and thus to add value to organizationalperformance, North American type tends to overestimate cost minimizations.These two types of designing tendencies in the world have had enormouseffects on METU-Tech building design. While some buildings like SiliconBlock and Silver block give importance to functions in space, and costminimizations, others like Twin Building gives more importance to spacequality and occupancy needs.ivThe aim of this study is to introduce these two different kinds of office designapproaches in METU-Technopolis by examining Silicon Block, Silver Blockand Twin buildings. These buildings have been examined in three mainscales which begin with urban design scale, Macro-Scale development, thenMiddle-Scale development and finally Micro-Scale development andbuildings activities in architectural scale. In macro scale, Urban DesignStudio?s METU-Tech workings, and in middle- micro scale, advantages anddisadvantages of these two space organizations manner have beenintroduced in detail on Silicon Block, Silver Block and Twin Building.Furthermore, all these three building?s statistical information, capacities, anddesign specifications have been presented in drawings, graphics, andphotos.