The role of the in-house industrial designer in Turkish industry: Perceptions of manufacturers and designers
Türk endüstrisinde firma içi çalışan endüstriyel tasarımcının rolü: Üreticilerin ve tasarımcıların algıları
  1. Tez No: 180919
  2. Yazar: ARDA BÜLBEN SÜEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY HASDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarım, Türkiye'de Endüstriyel TasarımPratiği, Tasarımcının Türk Endüstrisindeki Rolüv, Industrial Design, Industrial Design Practice inTurkey, New Product Development Process, Role of IndustrialDesigneriv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu çalışma, günümüz Türk endüstrisinde endüstriyel tasarımmesleğinin konumunu ve endüstriyel tasarımcıların rolleriniirdelemektedir. Çalışmada üreticilerin ve tasarımcılarınTürkiye'de endüstriyel tasarım pratiğini nasıl algıladıkları,endüstriyel tasarımcıların Türk endüstrisinde nasıl istihdamedildikleri, tasarımcı çalıştıran ve/veya tasarım etkinliğinibarındıran firmaların yöneticileri ve çalıştırdıkları tasarımcılarlayapılan anket çalışmalarının ışığında değerlendirilmektedir.Çalışma bu rolleri sorgulamak amacıyla hazırlanmış iki anketçalışmasının sonuçlarından bahsetmektedir. Araştırmacı hemüretici firmada tasarım biriminin yöneticisi konumundabulunan kişilere hem de tasarım biriminde çalışan endüstriyeltasarımcılara ayrı anketler uygulayarak firmadaki tasarımanlayışının yeni ürün geliştirme sürecinin bütün aşamalarınanasıl nüfuz ettiğini detaylı bir şekilde sorgulamıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis aims to observe the industrial design profession andto study the role of industrial designer in Turkish industry.Through an electronic questionnaire investigating themanufacturers? and designers? opinions about how industrialdesign practice is perceived and how industrial designers areutilized in Turkey it was possible to examine the current rolesof industrial designers and to evaluate the status of industrialdesign profession. The survey also investigated how theindustrial designer or the design team is situated in newproduct development process, and in the corporate hierarchy,what kind of investments have been made in the last decadesby manufacturers in Turkey on industrial design.