A new stack architecture for sensor networks
Algılayıcı ağları için yeni bir yığıt mimarisi
- Tez No: 181042
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH BİLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Algılayıcı ağları, Sensor networks
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tezde algılayıcı ağları için yeni bir yığıt mimarisi önerilmiştir. Bu yığıt;uygulama, sorgu, birleştirme, ağ, bağlantı ve fiziksel katmanlar olmak üzere altıkatmandan oluşmaktadır. Bu katman yapısı farklı senaryolarda denenmiş vemodüler olduğu gösterilmiştir.Algılayıcı ağları hakkında verilen özet bilgiden sonra önceki yığıt önerileriincelenmiştir. Algılayıcı veri yönetimi sistemleri adı altında sınıflandırılabilecekalgoritmalar ayrı ayrı incelenerek karşılaştırılmıştır. Sunulan yığıt mimarisiniiçeren bir algılayıcı ağı modeli geliştirilmiş ve bu yapıyla incelenenalgoritmalardan dört tanesi uygulanmıştır. Benzetimlerden elde edilen sonuçlarile uygulanan algoritmaların yayınlarındaki sonuçlar karşılaştırılmıştır.Sonuçların benzerliği sayesinde önerilen yığıt mimarisi ve algoritmaiuygulamaları doğrulanmış, ayrıca bu yığıtın performans kaybına yol açmadığıgösterilmiştir.Algoritmaların uygulama detayları kullanılarak bu tezde önerilen yığıtmimarisinin modülaritesi doğrulanmıştır. Son olarak önerilen yapının diğergetirileri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a new stack architecture for sensor networks is proposed. The stackconsists of the following layers: application, query, aggregation, network, MACand physical. Various algorithms are implemented using this stack and it isshown that this stack is modular.Following an overview of sensor networks, the previous protocol stacksuggestions for sensor networks are examined. Sensor network algorithms thatcan be classified as sensor data management systems are surveyed and comparedwith each other. Four of the surveyed algorithms, namely, TAG, SynopsisDiffusion, Tributary-Delta and Directed Diffusion are implemented using theintroduced stack. The implementation is performed using a sensor network modeldeveloped with OMNeT++ simulator. The simulation results are compared to theioriginal results of these algorithms. Obtaining similar results, the stack andalgorithm implementations are validated, moreover, it is shown that the stackdoes not induce any performance degradation.Using the implementation details of the algorithms, the modularity of thesuggested stack is demonstrated. Finally, additional benefits of the stack arediscussed.