Development of electrochemical etch-stop techniques for integrated MEMS sensors
Entegre MEMS duyargaları için elektrokimyasal aşındırma-durdurma teknikleri geliştirilmesi
  1. Tez No: 181041
  2. Yazar: GÖZDE CEREN YAŞINOK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUN AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrokimyasal aşındırma-durdurma tekniği, anizotropik ıslakaşındırma, TMAH, Electrochemical etch stop technique, anisotropic wet etching, TMAH
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu tez silikonun çeşitli bölgelerine uygun voltaj değerleri uygulayarak ıslakanizotropik aşındırma ile 3 boyutlu yüksek kesinlikli entegre MEMS duyargaları eldeetmek için elektrokimyasal aşındırma-durdurma teknikleri geliştirilmesinisunmaktadır (EKAD). Anizotropik aşındırıcı olarak, özellikle yonga/pul'un öndenaşındırması sırasında, yüksek silikon aşındırma oranı, SiO2'ye karşı seçiciliği, veCMOS'a uygunluğu göz önünde bulundurularak tetra metil amonyum hidroksit,TMAH, seçilmiştir. Aşındırmayı etkileyen aşındırıcının sıcaklığı, konsantrasyonu,ve aydınlatılması gibi parametrelerin, aşındırıcının silikonu aşındırma oranı, yüzeypürüzlülüğü ve uygulanan voltajlar üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bir sıraakım-voltaj karakterizasyon deneyi sonrası n-tipi kuyu bölgesini oksitleyen vep-tabakada aşındırma reaksiyonlarını geliştiren voltajlar, -0.5V ve -1.6V olaraksırasıyla belirlenmiştir. TMAH aşındırması sırasında oluşan yüzey pürüzlülüğüamonyum peroksodisülfat, AP katılarak engellenmiştir. 85ºC'de, 10gr/lt. APkatılmış %10 TMAH solüsyonu kullanılarak uygun aşındırma sürecigerçekleştirilmiştir.CMOS mikrobolometrelerde kullanılmak üzere, EKAD parametrelerini anlamak veen iyi şekilde kullanmak için METU-MET tesislerinde çeşitli silikon aşındırmaörnekleri üretilmiştir. Aşındırma örnekleri termal oksidasyon, boron ve fosfordifüzyon, alüminyum ve silikon nitrit serme gibi süreçler kullanılarak üretilmiştir.Aşındırma örnekleri ile yapılan aşındırmalar daha önceden yapılan CMOSmikrobolometrelerin CMOS sonrası önden aşındırmaları sırasındaki başarısızıklarınsebebinin p-tabaka ve n-tipi kuyu arasındaki tükenmiş bölgeye bağlı olduğunugöstermiştir. Başarıyla aşındırılmış CMOS mikrobolometreleri 90ºC'de 6M KOHkullanılarak, p-tabakaya -3.5V ve n-tipi kuyuya 1.5V uygulayarak arkadan yapılanaşındırma süreci ile sağlanmıştır. Özetle, bu çalışma entegre MEMS duyargaları içinbaşarılı EKAD süreci uygulamayı geniş bir çerçevede anlatmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis presents the development of electrochemical etch-stop techniques (ECES)to achieve high precision 3-dimensional integrated MEMS sensors with wetanisotropic etching by applying proper voltages to various regions in silicon. Theanisotropic etchant is selected as tetra methyl ammonium hydroxide, TMAH,considering its high silicon etch rate, selectivity towards SiO2, and CMOScompatibility, especially during front-side etching of the chip/wafer. A number ofparameters affecting the etching are investigated, including the effect of temperature,illumination, and concentration of the etchant over the etch rate of silicon, surfaceroughness, and biasing voltages. The biasing voltages for passivating the n-well andenhancing the etching reactions on p-substrate are determined as -0.5V and -1.6V,respectively, after a series of current-voltage characteristic experiments. The surfaceroughness due to TMAH etching is prevented with the addition of ammoniumperoxodisulfate, AP. A proper etching process is achieved using a 10wt.% TMAH at85ºC with 10gr/lt. AP.Different silicon etch samples are produced in METU-MET facilities to understandand optimize ECES parameters that can be used for CMOS microbolometers. Theetch samples are fabricated using various processes, including thermal oxidation,boron and phosphorus diffusions, aluminum and silicon nitride layer depositionprocesses. Etching with the prepared samples shows the dependency of the depletionlayer between p-substrate and n-well, explaining the reason of the previous failuresduring post-CMOS etching of CMOS microbolometers from the front side.Succesfully etched CMOS microbolometers are achieved with back side etching in6M KOH at 90ºC, where -3.5V and 1.5V are applied to the p-substrate and n-well.In summary, this study provides an extensive understanding of the ECES process forsuccessful implementations of integrated MEMS sensors.