Leo satellites: Attitude determination and control components; some linear attitude control techniques
Alçak yörünge uyduları: Konum belirleme ve denetleme elemanları; bazı doğrusal konum denetleme teknikleri
- Tez No: 181048
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL KOCAOĞLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Düşük Yörünge Dünya Uydusu, Davranış Belirleme ve DenetimElemanları, Doğrusal Denetleyici, Doğrusal Kuadratik Regülatör, Low-Earth Orbit Satellite, Attitude Determination and ControlComponents, Linear Controller, Linear Quadratic Regulator
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu tezde alçak yörünge Dünya uydusunun davranış hareketini denetlemek amacıyladoğrusal denetim yöntemlerinin uygulanması üzerinde çalışılmıştır. lk olarak,davranış denetim alt sistemi, davranış belirleme ve denetim elemanları detaylı birşekilde anlatılarak tanıtılmıştır. Denetleyici tasarımı için, uydunun dinamik denklem-leri çıkarılmış ve doğrusallaştırılmıştır. Davranış denetimi için doğrusal denetleyicive doğrusal kuadratik regülatör denetleyiciler olarak seçilmiştir. Denetimi sağlamakamacıyla tetikleyici olarak reaksiyon tekerleri ve manyetik tork vericilerkullanılmıştır. Uydunun dinamik (asıl doğrusal olmayan model) ve denetleyicimodellemesi MATLAB-SIMULINK programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir.Simülasyonlarda kullanılan uydu modelinin özellikleri gerçek BILSAT-1 uyduparametreleri ile benzer olacak şekilde seçilmiştir. Sonuç olarak, farklı denetimyöntemlerinden elde edilen simulasyonlar birbirleriyle ve doğrusal olmayan denetimyöntemleriyle, aynı zamanda B LSAT-1 uydu kayıt bilgisinden elde edilen verilerlekarşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, application of linear control methods to control the attitude of a Low-Earth Orbit satellite is studied. Attitude control subsystem is first introduced byexplaining attitude determination and control components in detail. Satellite dynamicequations are derived and linearized for controller design. Linear controller andlinear quadratic regulator are chosen as controllers for attitude control. The actuatorsused for control are reaction wheels and magnetic torquers. MATLAB-SIMULINKprogram is used in order to simulate satellite dynamical model (actual nonlinearmodel) and controller model. In simulations, the satellite parameters are selected tobe similar to the actual BILSAT-1 satellite parameters. In conclusion, simulationsobtained from different linear control methods are compared within themselves andwith nonlinear control methods, at the same time with that obtained from BILSAT-1satellite log data.