Structural optimization of a composite wing
Kompozit bir kanadın yapısal eniyilemesi
- Tez No: 181054
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapısal Eniyileme, Kompozit Kanat, Sonlu Elemanlar Analizi, Burkulma, V-n grafiği, Structural Optimization, Composite Wing, Finite Element Analysis, Buckling, V-n diagram
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmada, bir seyir füzesi kanadının, dört farklı manevra durumundaki aerodinamikyükler altında yapısal eniyilemesi gerçekleştirilmiştir. Sözkonusu manevra durumları V-ngrafiğinin köşe noktalarına karşılık gelmektedir. Yapısal analiz ve eniyileme için ANSYSsonlu elemanlar programı, manevra zarfının oluşturulması ve her bir uçuş durumundakibasınç dağılımlarının elde edilebilmesi için FASTRAN hesaplamalı akışkanlar dinamiğiprogramı kullanılmıştır.Yapısal eniyileme, iki farklı kanat konfigürasyonu için gerçekleştirilmiştir. İlk kanatkonfigürasyonunda bütün yapısal elemanlar alüminyum malzemeden oluşmaktadır. İkincikanat konfigürasyonunda ise kanat kaplamaları kompozit malzemeden, diğer yapısalelemanlar alüminyum malzemeden meydana gelmektedir. Her iki kanat için de, eniyilemeanalizleri sonucunda dayanım ve burkulma kısıtlarını sağlayan en düşük ağırlıklı kanattasarımları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the structural optimization of a cruise missile wing is accomplished for theaerodynamic loads for four different flight conditions. The flight conditions correspond tothe corner points of the V-n diagram. The structural analysis and optimization is performedusing the ANSYS finite element program. In order to construct the flight envelope and tofind the pressure distribution in each flight condition, FASTRAN Computational FluidDynamics program is used.The structural optimization is performed for two different wing configurations. In the firstwing configuration all the structural members are made up of aluminum material. In thesecond wing configuration, the skin panels are all composite material and the othermembers are made up of aluminum material. The minimum weight design which satisfiesthe strength and buckling constraints are found for both wings after the optimizationanalyses.