Theoretical investigation of laser produced Ni-like Sn plasma
Lazerle üretilen Ni-benzeri Sn plazmanın teorik incelenmesi
  1. Tez No: 181055
  2. Yazar: ELİF YURDANUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN BİLİKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: X-ışını lazeri, litografi, hidrodinamik kod: EHYBRID, yarı-kararlı durum (QSS), geçici çarpışmalı uyarılma (TCE)v, X-ray laser, lithography, hydrodynamic
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tezde, nikel benzeri kalay plazmasının teorik olarak incelenmesisunulmaktadır.Lazer ile oluşturulmuş plazma ortamındaki x-ışını üretimi gözdengeçirilmiştir. Uygulama alanları özellikle de litografi ele alınmıştır. İki farklı şemaolan yarı-kararlı ile geçici çarpışmalı uyarılma durumları açıklanmış vekarşılaştırılmıştır. Plazma için, özellikle de lazerle oluşturulan plazma ve x-ışınıiçin kullanılan kodlarından hidrodinamik, ışın izi kodu ve çarpışmalı ışıma kodlarıbaşta olmak üzere bilgisayar kodları incelenmiştir. bu çalışmada kullanılan kodolan EHYBRID daha fazla detaylandırılarak anlatılmıştır. X-ışını lazeri yapmayaolanak sağlayan bir deneysel düzenek saptanmış ve farklı plazma ve lazerparametreleri EHYBRID kodu ile analiz edilmiştir. Sonuçlar değerlendirilmiş vesözü geçen deneyin hayata kavuşturulmasına değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, theoretical investigation of nickel-like tin plasma is presented. X-rayproduction in a plasma medium produced by a laser beam is reviewed.Applications mostly, lithography are discussed. Two different schemes for x-raylasing, namely, quasi-steady state and transient collisional excitation are explainedand compared. The computer codes that are used for plasma, especially for laserproduced plasma and x-ray laser including hydrodynamic codes, ray-trace codesand collisional radiative codes are discussed. The code used in this work,EHYBRID, is considered in more detail. An experimental setup which can allowx-ray lasing is designed for different plasma and laser parameters are analyzed bymeans of EHYBRID code. Results are briefly discussed and as a future work therealization of the related experiment is mentioned.