The effect of ploidy level on plant regeneration in sugar beet (Beta vulgaris L.)
Şeker pancarında (Beta vulgaris L.) ploidi seviyesinin bitki rejenerasyonuna etkisi
  1. Tez No: 181124
  2. Yazar: YASEMİN PARASTOUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERTAÇ ÖNDE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Ziraat, Biology, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ploidi seviyesi, şeker pancarı, kallus indüksiyonu, dokukararması, L-askorbik asit, gümüş nitratvii, Ploidy level, sugar beet, callus induction, tissue discoloration, L-ascorbicacid, silver nitratev
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Üç farklı şeker pancarı genotipi (diploid, triploid and tetraploid); 4 varyete diploid vetriploid genotiplerden Soraya (KWS8123) ve Leila (diploid), Visa (H68121) veKassandra (triploid) ve 2 hat tetraploid genotipten ÇBM315 and EA2075 (tetraploid)kullanılarak şeker pancarında farklı ploidi seviyelerinin rejenerasyon üzerindeki etkisiincelenmiştir.Kullanılan bu üç genotip içinde triploid ya da tetraploidler, yapılan uygulamalara bağlıolarak, diploidlere oranla daha farklı tepkiler göstermişlerdir. Polyploid genotiplerintepkileri, diploid genotip tepkilerine oranla daha olumlu olmuştur. Ayrıca ayni genotipiçindeki varyetelerin tepkilerinde farklılıklar göze çarpmıştır.ki farklı kallus tipi elde edilmiştir: Biri rejenerasyon kapasitesine sahip beyaz veyumuşak kallus, diğeri rejenerasyon kapasitesine sahip olmayan yeşil ve sert kallus.viYapılan uygulamalarda sükroz konsantrasyonunun kallus gelişiminde etkili olmaihtimali gözlemlenmiştir. Yüksek sükroz dozu (30 g/L) kalluslarda kararma ve ilerisafhalarda sürgün rejenerasyonunda tepkisizliğe neden olmuştur. Daha az miktardakallus oluşturmasına rağmen, bu aşamalarda düşük sükroz konsantrasyonu (10 g/L)önerilmektedir.Başlangıçta doku kararmasını engellemek için kullanılmış olsa da, L-askorbik asitkullanımının rejenerasyon kapasitesi üzerinde arttırıcı etkisi saptanmıştır. Tümçalışma boyunca elde edilen 2 sürgün hat EA2075 (tetraploid)'den elde edilmiştir ve20 mg/100 mL L-askorbik asit dozu içeren uygulamada oluşmuştur. Bu sürgünlerdaha sonra başarılı bir şekilde köklendirilmiş ve sağlıklı bitkiler haline getirilmiştir.Gümüş nitratın L-askorbik asitle kombine olarak şeker pancarı doku kararmasındaetkisi araştırılmıştır. Doku kararması semptomlarında azalma olmamasına ek olarak,kallus indüksiyonunda da düşme görülmesinin yanısıra sürgün de elde edilememiştir.Tüm çalışma boyunca toplam 3456 adet explant kullanılmış ve sadece 2 adet bitkirejenere edilmiş olduğu için bitki eldesi verimi oldukça düşük bir değer olan % 0.058olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Three different genotypes of sugar beet (diploid, triploid and tetraploid); 4 varietiesfrom diploid and triploid genotypes Soraya (KWS8123) and Leila (diploid), Visa(H68121) and Kassandra (triploid) and 2 lines from tetraploid genotype ÇBM315 andEA2075 (tetraploid) were used for investigating the effects of ploidy level on plantregeneration.Within three sugar beet genotypes, with respect to the treatments, triploids ortetraploids were found to respond to treatments significantly different when comparedwith diploids. The responses of polyploids were superior over the responses ofdiploids. Moreover, varieties from same genotype responded differently to treatments.Two types of calli were obtained; one white and friable with regenerative capacity andthe other green and compact with no regenerative capacity.ivConcentration of sucrose on callus development was observed to be important. Highconcentration of sucrose (30 g/L) was found to cause discoloration andirresponsiveness of formed calli at callus enlargement and subsequent shootregeneration stages. Therefore, low concentration (10 g/L) is advised to be used atthese stages; although this caused less callus induction.Although initially used for the prevention of tissue discoloration, L-ascorbic acidinclusion into the medium was found to be positively affecting the regenerationcapacity. When used at 20 mg/100 mL concentration, the only two spontaneous shootsfrom the tetraploid EA2075 line were obtained. Subsequently, these shoots weresuccessfully rooted and whole plants were obtained.The effect of silver nitrate, in combination with L-ascorbic acid, on the prevention ofsugar beet tissue discoloration was investigated. Unfortunately, the symptoms ofdiscoloration did not diminish. Moreover, callus formation was reduced and thesubsequent shoot recovery could not be achieved.Since a total of 3456 explants were used during this study, and only 2 whole plantswere regenerated, the efficiency of plant recovery was calculated as a rather low valueof 0.058 %.