The effect of 7E learning cycle model on the improvement of fifth grade students'critical thinking skills
7E öğrenme evresi modelinin beşinci sınıf öğrencilerinin eleştirel düşünme yeteneği gelişimine etkisi
- Tez No: 181125
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEREN TEKKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sorgulamaya Dayalı Öğrenme, 7E Öğrenme EvresiModeli, Geleneksel Öğretim Yöntemi, Eleştirel Düşünme Becerisi, Inquiry-Based Learning, 7E Learning Cycle Model, TraditionalMethod, Critical Thinking Skills
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın amacı 7E öğrenme evresi modelinin ilköğretim beşinci sınıföğrencilerinin eleştirel düşünme yeteneği gelişimine etkisini incelemektir.Çalışma 2005-2006 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Sakarya ilinde özelbir ilköğretim okulunda gerçekleşmiştir. Çalışmaya aynı Fen ve Teknoloji dersiöğretmenine ait iki ayrı sınıfta okuyan toplam 46 beşinci sınıf öğrencisikatılmıştır. Sınıflar deney ve control grubu olmak üzere rastgele seçilmiştir.Kontrol grubundaki öğrenciler geleneksel yöntem ile ders işlerken, deneygrubunda sorgulamaya dayalı öğrenme yaklaşımını temel alan 7E öğrenmeevresi modeli kullanılmıştır. Sebep-sonuç ilişkileri gösteren olaylar iyi birersorgulama konusu olduğu düşünülürse, Fen ve Teknoloji ders programı içindeyer alan su döngüsü bu çalışma için uygun bulunmuştur. Cornell EleştirelDüşünme Becerisi Testleri Serisine ait Cornell Koşullu Sorgulama Testi her ikigruba da öntest ve sontest olarak uygulanmıştır. Çalışmada, ayrıca cinsiyet veaile gelir düzeyi değişkenlerinin öğrencilerin eleştirel düşünme becerisigelişimi üzerine etkilerine bakılmıştır. Çalışmanın hipotezleri covaryansistatistiksel analizleri kullanılarak test edilmiştir.Sonuçlar deney grubunun eleştirel düşünme becerisi testinde kontrol grubunagöre daha başarılı olduğunu göstermiştir. Diğer bir deyişle, sorgulamaya dayalı7E öğrenme evresi modeli öğrencilerin eleştirel düşünme becerileri gelişiminiolumlu etkilemiştir. Öte yandan, cinsiyet ve aile gelir düzeyi değişkenleriaçısından öğrencilerin gelişimlerinde anlamlı bir etki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the present study was to investigate the effect of 7Elearning cycle model as an inquiry-based learning on the improvement of 5thgrade students? critical thinking skills.This study was conducted during 2005-2006 spring semester in a privateprimary school in Sakarya. A total of 46 fifth grade students from two differentclasses of the same science teacher was involved in the study. Two classeswere randomly assigned as experimental group and control group. Whilestudents in the control group were instructed with traditional method, inquiry-based learning was carried out in the experimental group. Since phenomenathat show cause and effect relationships are good inquiry subjects, water cyclein the science and technology curriculum was taken as the unit in the presentstudy. The Cornell Conditional Reasoning Test, from the Cornell CriticalThinking Skills Tests Series was administered as pre-test and post-test tostudents both in the experimental and control groups. The effects of gender andfamily income of the students on the dependent variable were also checked.Statistical Analysis of Covariance was used to test the hypotheses of this study.The results indicated that the experimental group achieved significantly betterthan the control group in both the critical thinking skill test. In other words,inquiry-based learning improved students? critical thinking skills. On the otherhand, no significant effect of gender and family income on improvement ofstudents? critical thinking skills was found.